Intelligens otthonok és megújuló energia

Az átlagemberek többsége nemcsak nem tud különbséget tenni a két kategória között, de gyakran egymás szinonimáiként is használja a fogalmakat. most megtudhatja, mi a különbség.
 
 

Intelligens otthonok és megújuló energia

Az átlagemberek többsége nemcsak nem tud különbséget tenni a két kategória között, de gyakran egymás szinonimáiként is használja a fogalmakat. most megtudhatja, mi a különbség.
 
 
 
 
 

Intelligens otthonok és megújuló energia

Az átlagemberek többsége nemcsak nem tud különbséget tenni a két kategória között, de gyakran egymás szinonimáiként is használja a fogalmakat. most megtudhatja, mi a különbség.

A fosszilis energiahordozók kimerülésével és a megújuló energiaforrások térhódításával összefüggő folyamatok részeként már az ezredforduló tájékán arról olvashattunk, hogy a jövőben a házak megépítése „intelligens anyagok” alkalmazásával jön létre.Utóbbinak nemcsak az energia-megtakarítás és az ebből adódó költséghatékonyság lenne a célja, de a környezetterhelés mérsékelése is.

Mi a különbség az automatizált és az intelligens ház között?

Az átlagemberek többsége nemcsak nem tud különbséget tenni a két kategória között, de gyakran egymás szinonimáiként is használja a fogalmakat. Az automatizált házak legfontosabb ismertetőjele az önműködésben rejlik, vagyis emberi beavatkozás nélkül képesek a benne élők számára kényelmet teremteni. Az automatizált házakban a fűtési, hűtési, szellőzési és árnyékolási rendszerek teljesen önmagukat működtetik, mentesítve a ház lakóit ily módon a mindennapi teendők alól. Talán ez utópiának tűnhet, de ma már ezek a rendszerek itthon is elérhetőek és megvásárolhatóak. Jó példa erre a VELUX INTEGRA® termékcsalád , amellyel tetőtéri nyílászáróinkat és árnyékolóinkat tudjuk automatizálni.

Ezzel szemben az intelligens házakban és épületekben mindenekelőtt a vezérelhetőségen van a hangsúly, azaz a lényeg a házban élők illetve az egyes berendezések közötti információcserén, információátadáson van. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az intelligens berendezések segítségével a háztulajdonos nemcsak könnyűszerrel be tud avatkozni az egyes használati tárgyak működésébe, de gond nélkül képes alakítani is azokat. Az intelligens ház tulajdonosainak kifejezetten hasznos lehet, hogy távolról bármikor ránézhet otthonára és persze a funkciókat is vezérelheti. Nem kell visszamennünk az ingatlanba, ha elfelejtettük beriasztani a házat, vagy elfelejtettük lekapcsolni a villanyt. A hőmérsékletet felvehetjük, ha korábban érkezünk haza, mint elterveztük, vagy ha hétvégi házunkba megyünk. Az intelligens házak világa egyre inkább kezdi magába integrálni a megújuló energiaforrások használhatóságának és alkalmazhatóságának lehetőségét is, ráadásul napjainkban az intelligens házak melletti érvek is nagymértékben utóbbi meglétén alapulnak.

Megújuló energiaforrások az intelligens házakban

Az intelligens házakba integrálható elektromos technológia rendkívül gyorsan fejlődik. A 21. századot egyre inkább meghódító Smart Home-ok legnagyobb előnye elsősorban abban rejlik, hogy a folyamatos innováció jegyében fejlődő modernebb energiaforrások, új eszközök, intelligens háztartási gépek, elektromos autók töltési lehetőségei vagy éppen a legújabb építőipari eljárások intelligens rendszerünk lecserélése nélkül is integrálhatóvá válnak a későbbiekben. Utóbbiból az is következik, hogy intelligens otthonunk kialakítása egyáltalán nem jelent holt befektetést, mivel az új technológiák iránti nyíltsága és függetlensége miatt a rendszer nem tud elavulni. Ahogy más esetekben, az intelligens otthonok esetében is a legnagyobb energia-megtakarítást mindenekelőtt fűtési és hűtési rendszerünkön keresztül érhetjük el.

A Smart Home ingatlanok esetében ez mind a hagyományos földgáz alapú, mind pedig az alternatív energiát felhasználó modern fűtési rendszerekre is igaz. Ugyanez igaz az áramfelhasználás területére is. Az intelligens házra felszerelt napelemek által megtermelt elektromos áram automatikus vagy akár távolról irányítható kapcsolási lehetőségével elektromos energiát takaríthatunk meg. Bár a nap ingyen szolgáltatja a Földre energiáját, a napelemes rendszer által megtermelt energia is kárba vész akkor, ha felkapcsolva marad egy villany, vagy bedugva hagyjuk töltőinket. Ezek természetesen mind energiát fogyasztanak, amelyeket akár automatikusan lekapcsolhat rendszerünk vagy távolról mi is megtehetjük. Az alternatív energiával hőmennyiséget vagy elektromos áramot tudunk előállítani, így ezen épületekbe a legtöbb esetben már gázbekötés nem is történik.

Az intelligens házak legnagyobb előnye: az alternatív energiafelhasználás

Legyen szó napkollektorról, napelemes rendszerről vagy egyéb alternatív energiát hasznosító berendezésről, az intelligens házakban is szükség van ezen energiaforrások levezérlésére. Az alternatív energiaforrások vezérlése egy olyan összetett kérdéskör, amelyet egy intelligens automatika meg tud oldani, hatékonyabban használva fel a megtermelt energiát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!