Vezetési tanácsok felhőszakadáskor

 
 

Vezetési tanácsok felhőszakadáskor

 
 
 
 
 

Vezetési tanácsok felhőszakadáskor

A nyári hónapokban nemcsak a szokásos dolgokra kell odafigyelünk autóvezetés közben. Az évnek ebben a szakaszában kifejezetten gyakoriak a heves záporok, zivatarok, amelyek azzal együtt, hogy „derült égből villámcsapásként” érkeznek, nagymértékben megnehezítik a közlekedést is. A szakemberek szerint ilyenkor a legjobb vezetési döntés az, ha az időjárás jobbra fordulásáig nemes egyszerűséggel otthon maradunk. Mivel ez az opció nem mindig lehetséges, cikkünkben összefoglaltuk azokat a tudnivalókat, amelyeket heves esőzésekkel kísért autóvezetés során érdemes megfogadnunk.

A gépjármű műszaki állapota a legfontosabb

A személygépkocsink kifogástalan műszaki állapota felhőszakadással kísért útviszonyok között fontosabb, mint általában. Egy túlhasznált ablaktörlő zuhogó esőben nem kizárólag a látási viszonyokat rontja jelentősen. Természetes emberi reakció, hogy felhőszakadáskor a kopott ablaktörlőt a leggyorsabb fokozatra kapcsoljuk, ami a szélvédőnkben is károkat okozhat.

A jó gumiabroncsok életet menthetnek

Nem csak zivatarok előfordulásakor, de kisebb nyári esőzések során is kiemelt jelentősége lehet az autógumik állapotának és legfőképpen milyenségének. A közutakon összegyülemlett por már egy kis esőzés után is életveszélyesen csúszós filmréteget képez. Utóbbi egyes esetekben nagyságrendekkel csúszósabb lehet, mint egy teljesen vízzel borított útfelület. Kifejezetten fontos tehát a gumiabroncsok profilmélységének valamint az abroncsokban uralkodó ideális nyomás megléte. Ne győzködjük magunkat azzal, hogy az előírt 1,6 milliméteres bordamélység, még éppen megvan, ragaszkodjunk legalább az utóbbi érték duplájához! Az egyik legfrissebb felmérés szerint hazánkban minden nyolcadik autós téli gumival közlekedik a nyári szezonban is. Nyári körülmények között a téli gumi nem képes ugyanazt a tapadást és teljesítményt abszolválni, mint a téli hónapokban. Szinte nincs olyan magyar autógumi forgalmazó, aki évente ne hívná fel ezerszer és ezerszer a figyelmet arra, hogy a téli gumik anyagából a nyári melegben fontos adalékanyagok párolognak ki, ami nemcsak a gumik minőségének romlását, de azok gyors elöregedését is előidézik.

A kifogástalan gumiabroncs sem életbiztosítás

Természetesen felhőszakadás alatt a kifogástalan gumiabroncsok sem jelentenek életbiztosítást. Azzal együtt, hogy a heves esőzés nagymértékben rontja a látási viszonyokat, a gépjárművezetőnek még az un. aquaplaning előfordulásának lehetőségére is fel kell készülniük. A vízen futás akkor fordul elő, amikor nagy sebességgel haladunk heves esőzés alatt is, és az autó gumiabroncsai az útfelületen való haladás helyett a vízrétegen megcsúsznak. Még tökéletes gumiabroncsokkal is vegyünk vissza tehát a tempóból. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy erőteljes felhőszakadásban a főutakon és autópályákon megengedett maximum sebesség könnyedén sok lehet.

Egyéb apró praktikák

Előfordulhat olyan szituáció is, hogy már bőrig ázva ülünk be az autóba. Indulás előtt az utastérben minden esetben szabaduljunk meg a nedves ruháinktól, hogy vezetés közben azok ne zavarjanak. Apróságnak tűnhet, de az elázott cipőnk talpát elindulás előtt minden esetben töröljük a szőnyegbe, hogy megakadályozzuk azok megcsúszását a pedálgumikon.

A baj nem jár egyedül

A heves esőzésekkel nyári zivatarok idején szinte mindig együtt járó erős szél kisebb kockázati tényezőnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Különösen a nagy nyitott területeken vagy éppen autópálya felüljárókon. Mindig fokozott figyelemmel hajtsunk tehát az erős szélre hajlamos területeken és ügyeljünk a nagyobb járművek közelében, illetve a mellettük való elhaladáskor.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.