Mi a civilek szerepe?

L. Ritók Nóra: hol a helyünk ebben az őrületben? A gyors segítség nem az államtól jött, és nem tudom, jön-e egyáltalán onnan bármi.
 
 

Mi a civilek szerepe?

L. Ritók Nóra: hol a helyünk ebben az őrületben? A gyors segítség nem az államtól jött, és nem tudom, jön-e egyáltalán onnan bármi.
 
 
 
 
 

Mi a civilek szerepe?

L. Ritók Nóra: hol a helyünk ebben az őrületben? A gyors segítség nem az államtól jött, és nem tudom, jön-e egyáltalán onnan bármi.

Az Igazgyöngy Alapítvány lelke ő, L. Ritók Nóra, aki internetes naplójában is a mélyszegénységben élőkért, a periférián tengődő reménytelenekért, ártatlan gyermekekért tesz. Legutóbbi bejegyzésének címe: Mi a civilek szerepe? Ebből idézünk:

„Ez a banki krízishelyzet, az, hogy honnan várható segítség és miként, újra elgondolkodtatott az állam és a civil szervezetek viszonyán. Hol vagyunk, mi a szerepünk, szükség van-e ránk, hogyan tudunk illeszkedni az állam által működtetett rendszerhez?”

„Mégis, most ebben a helyzetben, amiben vagyunk, újra gondolom: hol a helyünk ebben az őrületben? A gyors segítség nem az államtól jött, és nem tudom, jön-e egyáltalán onnan bármi. Nyilván van üzenete annak is, hogy kik kerestek meg, próbálva segíteni, hogy több országgyűlési képviselő próbál lobbizni értünk, de egyikük sem a most hatalmon levő pártból, hogy szinte minden média beszámolt a helyzetünkről, kivéve azokat, akik a döntéshozókat képviselik. Mintha ez a helyzet is egy politikai állásfoglalás lenne, nem ez nem a „mienk”, a problémája sem lehet az.

Közben persze segítünk, ha kell, ha hívnak, kiállítással, legyen az a közneveléshez, szociális területhez, vagy éppen a romastratégiához kapcsolódó, akár hazai, vagy nemzetközi. És ott vagyok, több munkacsoportban is, ami az integráció ügyében szerveződik, ahol azt gondolom, a tapasztalataink segíthetnek előre vinni az ügyet. Ott vagyok, pártoktól függetlenül, szakmai alapon, civilként. Lehet, ez a baj. Hogy nem köteleződöm el politikai alapon. De miért nem lehet csak szakmai alapon megítélni bármit? No meg tudom, az is baj, hogy mindig beszélek a hibákról is. Mert ez minimum gyanússá tesz ebben a torzra kommunikált világban. De nálunk, nálam ez van, ez az alapja a munkánknak, a hideg és könyörtelen problémaelemzés, mert addig, amíg nem nézünk szembe a hibákkal, csak hazug kártyavárakat építhetünk, a szegregátumok szintjéről pedig nehéz rózsaszínben látni a világot.

Ezt teszem most is. Próbálom elemezni ezt, amibe kerültünk. Próbálom megérteni, hol a helyünk, mélyszegénységben élők integrációjával foglalkozó civil szervezetként.

Még nem tudtam megérteni az új helyzetet. A civil segítség, odafordulás óriási, megteremtette a márciusi folytatást. De jól van ez így? Normális az, hogy ebben a helyzetben is tőlük jön a segítség?”

Olvassák L. Ritók Nóra A nyomor széle blogját!

A nyomor széle

Nap mint nap tapasztalom közvetlen környezetemben, hogy a mélyszegénységben élőknek esélyük, sőt reményük sincs a minőségi életre. Ismerem az oktatás, a szociális szféra és az egészségügy egymással párhuzamosan futó, egymást erősíteni képtelen programjait. Érzékelem a hivatali és az emberi szemlélet között tátongó mérhetetlen űrt. És látom azt is, sokan milyen könnyen ítélkeznek, anélkül, hogy ismernék a helyzetet. Azt akarom, hogy változzanak a dolgok, ezért kezdtem írni ezt a naplót. L. Ritók Nóra

Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola

Alapítványunk közhasznú civil szervezetként komplex fejlesztő munkát végez, melyben a művészeti nevelés és az esélyteremtés kiemelt szerepet játszik. 1999 óta próbálunk választ keresni az integráció nehéz kérdésére az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségben, Berettyóújfalu környékén.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.