Preambulumot a tízéveseknek!

„Majd mindenki hazaviszi, a szülők pedig vérmérsékletük szerint azt tesznek vele, amit akarnak”
 
 

Preambulumot a tízéveseknek!

„Majd mindenki hazaviszi, a szülők pedig vérmérsékletük szerint azt tesznek vele, amit akarnak”
 
 
 
 
 

Preambulumot a tízéveseknek!

„Majd mindenki hazaviszi, a szülők pedig vérmérsékletük szerint azt tesznek vele, amit akarnak”

A hvg.hu szerkesztőségébe is eljutott egy államtitkári körlevél, amelyet Hoffmann Rózsa küldött szét az iskolák igazgatóinak. A levél szerint ma - csütörtökön - az aradi vértanúk napján osszák ki a 10 éves tanulóknak az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek pedig a teljes szöveget. A kiadványokat az államtitkárság már szétküldte az intézményekbe.

A körlevél kezdete így szól:

„Kedves Igazgató Asszony!/Igazgató Úr! 2012. január 1-jén lép hatályba Magyarország Alaptörvénye. Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy polgárai ismerjék a törvényeket, amelyek közül kitüntetett szerepe van Alaptörvényünknek. Az ismertetést a gyerekekkel kell kezdeni.”

A két korosztálynak kétféle kiadvány készült: a kisebbeknek a Nemzeti Hitvallást nyomtatták ki, illusztrációkkal és neves történelmi személyiségekkel, akik „törvényt szabtak a nemzetnek”. A 14 évesek – szintén illusztrációkkal – már a teljes alaptörvényt megkapják.

Mindez abba a nagyívű kampányba illeszkedik, amelyet Kerényi Imre színházi rendező álmodott meg Orbán Viktor személyes felkérésére, s amelynek első állomása az Alaptörvény asztala néven futó projekt volt.

A hvg.hu - nem egyedüliként - a tízéves korosztály megcélzásával kapcsolatban fejezi ki kételyeit. Felteszi a kérdést, hogy egy tízéves számára milyen mondanivalóval bírnak az olyan mondatok, mint hogy „a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi”, vagy "nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét".

A lap által megkérdezett pedagógusok többsége teljes értelmetlenségnek tartja a legújabb ötletet, mint mondták: egy tíz, de még egy tizennégy éves gyerek sem nagyon tud mit kezdeni ezzel a nyelvezettel, a tízévesek még azzal sincsenek tisztában, mi az alkotmány, és milyen jelentősége van egy ország életében.

„Majd mindenki hazaviszi, a szülők pedig vérmérsékletük szerint azt tesznek vele, amit akarnak” – mondta a hvg.hu-nak egy iskolaigazgató.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
  • 1dakota2011október06.12:46ÚjVálasz

    Esetleg szervezhettek volna osztálykirándulásokat az Alaptörvény Asztalához. Hogy meglegyen a kellő mértékű érdeklődés.

     

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.