Fekvőnyolcas

Éljen a „művirág és Wass Albert adó”!

Aztán megejtitek a hit vagy az erkölcs órát, attól függően, hogy melyik oktató van szabadlábon.
 
 

Fekvőnyolcas

Éljen a „művirág és Wass Albert adó”!

Aztán megejtitek a hit vagy az erkölcs órát, attól függően, hogy melyik oktató van szabadlábon.
 
 
 
 
 

Fekvőnyolcas

Éljen a „művirág és Wass Albert adó”!

Aztán megejtitek a hit vagy az erkölcs órát, attól függően, hogy melyik oktató van szabadlábon.

Tesióra 2.

Kedves gyerekek - és a többiek is!

Mint a délelőtti (az erőnlétet és a nemzeti tudatot fejlesztő) órán megígértem, most az intellektusra kísérlünk meg súlyt helyezni. Ha relatíve normálisan viselkedtek, akkor a darts gyakorlatra átsétálunk (atletika) a Kék Csigába, ahol - amíg ti sündisznóvá változtatjátok egymást - én szüleitekkel konzultálok életpályátok sötét bugyrairól. Tehát a sakk nevű fejtörő játék geometriai alapokon nyugszik. Kicsit egyszerűbben, a négyzetrácsos (kockás) viaszkos vászon abroszból csak annyit használunk (8x8 négyzetet), hogy még elférjenek a játéktér mellett a poharak, az üveg és a hamutartó. A játékos bábuk életszerűen kétszínűek, szemben állnak és többnyire a fehérek nyernek. Legtöbben a parasztok (gyalogok) vannak eleinte, de mivel korlátozott mozgásúak, program nélkül (csak előre) többnyire csak néhány ütésre képesek, ill. feláldozásra, de ha néha, a többieknek reményt és bíztatást jelentve célhoz érnek, azonnal átalakulnak, s feledve múltjukat, új kiváltságaikkal és fegyvereikkel vadul mészárolják ellentétes színű korábbi sorstársaikat.

A további figurák közül kiemelkedik a tiszitosza totyogós király (vezér, Kedves Vezető) nagyhatalmú kedvese, aki csaknem mindent megtehet, csatlósaival (a talán egymásba szerelmes, de minden igyekezetük ellenére sem találkozó, átlósan [matek] előre-hátra futkározó futár párocska, a minden gondot, akadályt ügyes L [Simon] szökellésekkel elkerülő, de nagy rúgásokra is képes huszárok [csikók], valamint az ütőképes, de fantáziátlan bástyák [stadionok]), hogy megvédje bamba királyát, így biztosítva magának az első szerető státuszát.

A játék akkor ér véget, amikor a bábukat mozgató manipulátorok egyike azt rikoltja: makk!, amivel azt jelzi plasztikusan, hogy minden ármány (Armani) ellenére mozgásképtelenné tette az ellenvezért, s ugyanazzal a mozdulattal célkeresztjébe (nem célkeresztyénbe) is helyezte. Látókörötöket szétebb feszítendő megjegyzem, hogy az alapmezőn számos egyszerűbb játék is elképzelhető kevésbé dúsan faragott bábukkal, vagy azok nélkül.

Na most gyerekek, ha mindenki megette nemzeti pálinkás kenyere javát, s leöblítette napi papi mákony teával, áttérünk arra a sportágra, melyet különböző változatokban évezredek óta játszunk, de redukált változata csak most lett tananyag, ugyanis eddig nehéz volt megindokolni egyszerre agyat, izmot és erkölcsöt erősítő mivoltát. Eredete arra a hősi korra vezethető vissza, amikor még mellőzve a pályáztatás bonyolult rendszerét, az EU-s támogatásokért érte mentünk, és az önerőt öntudat és fürge ütő (Botond), és akár hátrafelé is nyiladzó EU biztosaink jelentették, s melyet továbbfejlesztve majd később nálunk gyakoroltak török, tatár, szovjet testvéreink is. Nos, e korból származik a magyarok nyilaitól, majd egy későbbiből a magyarok nyilasaitól ments meg Uram minket (esetleg bennünket). Az akkor még terjedelmes volta miatt a tömegközlekedési eszközökön csúcsforgalomban körülményesen szállítható gyilkos eszközből rövidült és hegyesedett sporttá az eszköz. Képileg először karszalagokon láthatták az akkor társak, a keresztény hagyományunknak megfelelően keresztbe rendezve, s így támpontot adva a nagyon keleti testvéreink huncut dobócsillagaival való esetleges rokonságot vizionáló, nem teljesen komplett, sarlatán magyarológusoknak. Innen, a gyilkosból sporteszközzé váláshoz már csak a testből való kihúzást fájdalmassá és nehézzé tevő kis kinyölléseket kellett elhagyni, s a megölni vágyottakat koncentrikus, sőt sugár irányban is jócskán megosztott, színezett körökké redukálni ahhoz, hogy most az ún. Nemzeti Tanterv részeként átvehesse a magyar, a töri, a matek stb. tárgyak helyét. Ebből, amit most hallottatok, semmit nem kell megjegyezni, hiszen „Übung macht den Meister”. Még egy tanács. Bár jót tesz, ha dobás előtt valakit a célpont helyére képzeltek, saját érdeketekben ezt ne áruljátok el senkinek.

Most pedig, nem az iskolának, hanem az életnek tanulva, átugrunk a Kék Csigába, majd miután ti kidobálództátok magatokat, és én megtartottam szüleitekkel a szülőit és a családlátogatást is egyben, uzsonna és megvezetés gyanánt megejtitek a hit vagy erkölcs órát, attól függően, hogy melyik oktató van szabadlábon.

- „Kedves Vezető külföldre ment” (utazott, vonult, lényegült). Igaz, emlékezve az amerikai megalázó előszobázásokra, inkább Svájcba látogatott el (mint megannyi honfitársunk, aki nem teljesen megelégedve a világ első 600-700-adik helyén tanyázó dúsan kancellározott, de kiba... drága egyetemeink színvonalával) Tell Vilmos és Vilma földjén talán okosodó csemetéjét meglátogatni, személyi poggyászában magával víve egy kis sűrített illiberalizmust, NET-írtót, melyet suttyomban megpróbált szétosztani a testvéri diktátorok, apjuk halálára vára- és vágyakozó aranyifjoncai között.

- Sajtószem lesütve – HBN.14.10.16.

„Hajdú-bihari szempontból örömteli, hogy a gárda kezdőjében négy olyan játékos is - Korhut Mihály, Varga József, Tőzsér Dániel és Dzsudzsák Balázs - helyet kapott, akik Debrecenben nevelkedtek, utóbbi kettő most is a DVSC - TEVA labdarúgója.” Bár évtizedek óta szinte minden sportágat űzök fotelből, az utolérés minden esélye nélkül, s ilyen irányú lexikális tudásomat szinte kizárólag kedvenc megyei napilapomból (HBN) szedegetem össze morzsáról morzsára, hála az értő szakfirkászoknak, most az utolsó rovatban is (amelyikben még hiányos ismereteim miatt nem kellett csalatkoznom) megingott feneketlen hitem.

Különösen azért sajog pici szívem, mert mazochista lévén megnéztem, sőt tekintettem a negyed Bp-nyi lakosú birodalom, cipőfelsőrészkészítőkből, halászokból, patikusokból, könyvtárosokból, óvóbácsikból stb. álló csapata ellen vívott gigászi csatát (a helyhiány miatt csak brutális születéskorlátozás árán létrehozott halénában, ahol a labdaszedő gyerekek a játékos kedvű bálnák elől hozzák vissza a hőseink esetleges lövései által a szigetek közötti vízbe pottyant „játékszert”), így a mester „köpjünk és haladjunk” értékelésén túl csak a HBN-ben olvastam örömteli hírt, ami viszont hazugság, hiszen fent nevezett Dzsudzsák és Tőzsér ismereteim szerint nem a pofozógépet játszó, bár talán a casino jövedelmekkel megemelt gázsiért jobban rugdalózó DVSC-TEVA játékosa. Azért legyünk pozitívak (mint az AIDS- és Debola-tesztem), hiszen ha a helyi sajtóorgazmus belső vetélkedőjén (hülyeség, hazugság, hiba) az eddigi vagy helyett, az is is lesz a nyertes, azért még ha a Feröer-lakosok csak négy százaléka is eljön a visszavágóra, ismét telt ház lesz a Puskásban, és ha a patikusokat és óvóbácsikat meglephetjük a nem műfűvel, akár még a reményeink is tovább élhetnek, nem beszélve a magyar akadémikus labdaszedők darts tudásáról, mely messze fölülmúlja a feröeriek bálnavadász technikáját.

- Éljen a „művirág és Wass Albert adó”! Éljenek az ikes igék és a köztársaság!

A korábbi Fekvőnyolcasok itt olvashatók.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.