" href="http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/6800_kosa_az_orban_rajongorol_helyi_bolond">←

 
 
 

Tud-e majd úgy dalolni a szabadság…?

A könyv főhőse a nyelv, a higgadt, józan átgondolt beszéd.
 
 

Tud-e majd úgy dalolni a szabadság…?

A könyv főhőse a nyelv, a higgadt, józan átgondolt beszéd.
 
 
 
 
 

Tud-e majd úgy dalolni a szabadság…?

A könyv főhőse a nyelv, a higgadt, józan átgondolt beszéd.

Azt írja Domonkos István a Magvető Kiadó honlapján, hogy „e könyvben egyszerre van jelen a régmúlt, a közelmúlt és a jelen. Egyetlen oldalon, egyetlen lélegzetvételben. A három korszakban játszódó történések, az uszító hangok, a joggyakorlás és a hétköznapi beszéd hangja kísértetiesen megegyeznek. Emberi sorsok ismétlőjelek közé szorítva. A nagyapának, az apának és a fiúnak egyaránt kijár egy-egy háború, és e háborúk kínos, lassan lecsengő velejárói. Ez a könyv a vajdaságiakról szól, akik ott élnek/éltek, ahol változnak a ’diszpozíciók’, ám a problémák maradnak. Ahol az „izgatás” gyakori vád, ahol a haszonélvezők mindig derék hazafiak. Ahol igen terjedelmes a kávéházi dalok jogi históriája. Ahol békeszakértők cigányprímásként argumentálnak. Ahol a papucsosok fel-felröppennek a nagy témák világába. Ahol oly gyakoriak az utcanév- és szoborcserék. Ahol nem veszélytelen az egyik, majd a másik nyelv használata...

A könyv főhőse a nyelv, a higgadt, józan átgondolt beszéd. A hevületváltások világában a tiszta és pontos megfogalmazás a megmaradás feltétele. A könyv szól a nyelv, a szó rabjairól, akik a szabadságról szőttek álmokat. De amint Branko Miljković kérdezi: "Hoće li sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj?" (Tud-e majd úgy dalolni a szabadság, ahogyan a rabok daloltak róla?) Vagy nem lenne tanácsosabb elhallgatni, letenni a tollat, kiradírozni a múltat? Várady Tibor könyve ennek az ellenkezőjére buzdít.”

Ez a könyv, miről szó van, Várady Tibor nemrégiben megjelent műve: a Zoknik a csilláron, életek hajszálon - Történetek az irattárból. Vajdasági magyarok, rabság, szabadság, megmaradás, hazafiak. Nos, mit mondtunk, Vajdaság? Biztos ez? Majdnem.

Várady Tibor: Zoknik a csilláron, életek hajszálon - Történetek az irattárból. Magvető Kiadó. Budapest, 2014. 270 oldal. Ára: 3490 forint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.