Főnixleszálló

A „hiteltelenek” kampányélőlánca

Amikor az egyik politikus hiteltelennek nevezi a másikat, rögtön súlytalanná válik a mondata. Érvek nincsenek?
 
 

Főnixleszálló

A „hiteltelenek” kampányélőlánca

Amikor az egyik politikus hiteltelennek nevezi a másikat, rögtön súlytalanná válik a mondata. Érvek nincsenek?
 
 
 
 
 

Főnixleszálló

A „hiteltelenek” kampányélőlánca

Amikor az egyik politikus hiteltelennek nevezi a másikat, rögtön súlytalanná válik a mondata. Érvek nincsenek?

Papp László, Debrecen fideszes alpolgármestere arra hivatkozva titulálta hiteltelennek képviselőtársát (valamint a civilek egyik arcát), hogy az egyik közgyűlésen ő is igen gombot nyomott. Csak azt nem fejtette ki, hogy ha drótkerítésről akkor még szó sem volt, ugyan mire kellett volna nemet mondani...

Gondola Zsolt Zoárd 2002 óta jut be listán a debreceni önkormányzati testületbe. Az eltelt 12 év alatt, mind a három cikluson át szerette hangoztatni, hogy ő a civileket képviseli a döntéshozó testületben, pártoktól függetlenül politizál. Elérni ugyan nem nagyon ért el semmi kézzelfoghatót, de el kell ismerni: a Nagyerdőt körülvevő kerítés ügyében többször felszólalt már.

Igaz, rendszerint kampányidőben szokott élőlánccal „fenyegetőzni”; korábban, például 2010 őszén, a helyhatósági választások finisében hozakodott elő az ötlettel, akkor is (mint most), a Nagyerdőért nyilvánosan aggódó, egyik helyi civil szervezet elnöknője volt a partnere ebben. Gondoláék akkor, a választási kampány zárórendezvényeként, körülbelül félszázan jöttek össze élőláncot alkotni, hogy kifejezzék aggodalmukat a városvezetés nagyszabású terveit illetően. Az önkormányzat közgyűlése 2010. május 31-én döntött úgy, hogy – a beruházáshoz szükséges területként – 1,84 hektárt elkerít a látogatóktól. Ez a terület akkor a Békás-tó melletti dombtól a klinikáig nyúló részt érintette. Gondola viszont úgy vélekedett, hogy csak előzetes egyeztetésekkel, a városlakók többségének egyetértésével lehetne a Nagyerdő területi egységét megbontani, ezért kijelentette: az általa vezetett egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy az ominózus helyen ne épüljön kerítés. Ám, hogy ez a „minden” ezután miben nyilvánult meg, nem tudni.

Önérdekű civilek?

A 2010. május 31-ei ülésen, amikor a már említett, csaknem 2 hektáros rész átadásáról döntöttek, Gondola kétségtelenül megkérdezte, hogy – ha már egyszer egyeztetési folyamat kezdődött az önkormányzat és a civilszervezetek között – miért nem került be az egyeztetés folyamatába a jelenlegi előterjesztés tárgya. Konkrét választ azonban nem kapott rá. Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester akkor meglehetősen negatív felhangon beszélt „bizonyos” debreceni civil szervezetekről. Azt fejtegette, nem arról van szó, hogy nem veszik figyelembe mások véleményét, de vannak olyan civil szervezetek, amelyek nem Debrecen jelenének és jövőjének a fejlesztését tartják szem előtt, hanem sokszor egyéni érdekeket helyeznek előtérbe.

Kósa Lajos pedig azt mondta, a témában több egyeztetés is történt, és – bár szerinte nem szabad általánosítani, de – sok esetben a civil szervezetek kifejezetten magánérdekeket próbálnak megvalósítani. Gondola akkor kikérte magának az elhangzottakat, mondván: nem szabad megsérteni a civileket. „Ha valaki elmondja a véleményét, még nem azt jelenti, hogy a város ellen tesz.” Nem értette a civil szervezetekhez való városvezetői viszonyulást, hiszen, mint megjegyezte, „egy év alatt nagyon tartalmas egyeztetések zajlottak”. Azon problémázott, hogy az akkor tárgyalt előterjesztés egyeztetésére mégsem került sor.

Akárhogyan is, mint tudjuk, a fürdőfejlesztés megrekedt, így kerítés sem került akkor a Nagyerdő fáinak dereka köré.

Két évvel később

Napra pontos két esztendő múlva, 2012. május 31-én ismét a Nagyerdő fejlesztése volt a téma a közgyűlésben.

Csakhogy akkor már nem a fürdőfejlesztés volt napirenden, hanem a stadionrekonstrukció („komplex gyógyhelyfejlesztés”), amikor is a megalo-gigamán fejlesztés tervezői bemutatták elképzeléseiket a testületnek. Papp László, fideszes alpolgármester most, 2014 januárjában erre az ülésre hivatkozva nevezte hiteltelennek Gondola Zsoltot, szemére hányván, hogy ő maga is zokszó nélkül szavazta meg (többek között) az erdő egy részét körülölelő kerítés tervét. Igaz, ami igaz, Gondola ezen a közgyűlésen nem szólt egy szót sem. Kérdezett pedig például Kőszeghy Csanád Ábel (36, Jobbik) a stadion működési költségeiről, Varga Zoltán (DISZ) az új tervezet szükségességéről és a parkolásról, Dobrossy István (szintén DISZ-es) a Csónakázó-tó sorsáról, Ágoston Tibor (Jobbik) ugyancsak a parkolásról, Szilágyi László (Fidesz) pedig a futópályával kapcsolatban. Gondola meg se mukkant, mentségére legyen mondva, hogy az előterjesztésben, a projekt során megvalósuló „tevékenységelemek” között határozottan és egyértelműen sövénykerítés szerepelt: „Sövénykerítés kiépítése a park zárhatóvá tétele érdekében”. Dróthálóról szó se volt…

Nem ment el

Annak ellenére, hogy a civilek városházi képviselője szereti hangoztatni (főleg választások előtt) a saját és a civil szféra fontosságát, valamint a Nagyerdőért való, nyilvános aggodalmát, Gondola nem ment el a 2012-es szeptemberi lakossági fórumra sem.

Holott képviselőtársa, a jobbikos Ágoston részt vett rajta, sőt még kérdést is tett fel. Itt is szó esett a park elzárásáról meg arról, hogy egy nagy betonkaput építenek majd a szabadtéri színpadhoz. Ezen az összejövetelen a megjelentek elmondhatták véleményüket és kérdéseket tehettek fel a város vezetőinek, illetve a tervezőcsapat tagjainak. Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdőért Összefogás Egyesület elnöke, Gondola élőláncos társa például felszólalt, kifejtve: ő a park megóvására – lakatok helyett – inkább természetvédelmi őrszolgálatot tartana elképzelhetőnek. Mást is mondott még, de mivel a kerítés ellen konkrétan nem tiltakozott, Papp László – emiatt – most őt is hiteltelennek bélyegezte.

Még mindig nem

Vajon ha 2012 őszén Gondola képviselőt nem foglalkoztatta a bekerítés problematikája, akkor csoda-e, ha egy évvel később se figyelt fel a már nyilvánvaló tényre. Arra történetesen, hogy (amint azt a vagy.hu-n megírtuk) a szabadtéri színpad és a Békás-tó életre keltése – 1 milliárd forintból – a Keviép feladata lesz. Akkor már ugyanis a Közbeszerzési Értesítőben feketén-fehéren benne volt, hogy a társaság dolga lesz csaknem 1300 folyóméter drótkerítés (mellette cserjével), illetve ennél jóval kevesebb, 190 folyóméter sövénykerítés telepítése.

Miért nem emelte föl a szavát a civilek helyi képviselője már ekkor? Miért nem döngette a kapukat, hogy fiúk, nem erről volt szó, 1300 méter az nem egyenlő 190 méterrel, már ne is haragudjatok! – vagy valami ilyesmi. Tény, a Civil Fórum Egyesület (tudtunkkal) nem indul a tavaszi országgyűlési választásokon, ellenben a helyhatóságit nemigen hagyja ki ősszel – annak is lehet előkészítése a mostani kampány-élőlánc. De ezzel együtt is nagyon gyenge húzás Papp alpolgármestertől „hiteltelennek” nevezni a Gondola-féle csapatot, ennél valamivel tökösebb mondanivalóra volna szükség. Például, hogy hogyan lett a két évvel ezelőtti sövénykerítés 190 méter, és az akkor nem is emlegetett drótháló 1300 méteres.

A lényegről kellene beszélni, alpolgármester úr!

Fotó: Konyhás István

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1Eszter2014február10.08:33ÚjVálasz

  Minden ismerősömnek szúrja a szemét és bosszús a drótkerítés miatt.
  Kéretik visszabontani, az eredetileg megszavazott sövényt megépíteni.
  (Polgári kezdeményezés.)

   
 • 2okosvagyok2014február10.09:19ÚjVálasz

  Karámmal körbekeríteni, mint a 2-es villamost! Birkák vagytok ha hagyjátok!!!

   
 • 3urszula2014február10.10:08ÚjVálasz

  Szokásos fidesznyik módszer: igaz, hogy csöngettek, csak nem ott és nem akkor. Gondola úr az igazát pedig kenheti a hajára, úgyis benne marad a kerítés-ügyben, mint Bajnai a libában.
  Az a drót-kerítés olyan, mint az egész Magyarország: kicsit gagyi, kicsit csúnya, de a mienk (2/3-áé).

   
 • 4dakota2014február10.10:09ÚjVálasz

  És azt hogy fogják megoldani, ha valaki nem a szabadtéri előadásra akar menni (oda nyilván jeggyel kell), hanem csak az erdőben szeretne sétálgatni, de mindenkinek a nagy betonkapun kell bemennie? Hm? Ki van ez találva jól, fiúk?

   
 • 5bella2014február10.10:15ÚjVálasz

  Kordonbontásos módszert javaslok, ahogy Orbánék csinálták a parlament lőtt a Kossuth téren. Nem hiszem, hogy Kósa rá merné ereszteni a rendőrséget a kerítésbontó debreceniekre. Aztán meg Orbánék sem kaptak büntetést a kordonbontásért...

   
 • 6kikirics2014február10.11:08ÚjVálasz
  Idézet: okosvagyok
  Karámmal körbekeríteni, mint a 2-es villamost! Birkák vagytok ha hagyjátok!!!
  ...

  Mondd már meg, mit tehetünk még a 2-es villamos miatt?
  Mennyit tiltakoztunk, vitatkoztunk, senki nem vette az érveinket tudomásul!
  Tudjátok, most is azt furcsállom, hogy akiket talán a legjobban érint, most sem hallatják a hangjukat!
  Van még iszonyatos félelmem, ami még nem gond, de szerintem addig, míg baj nem lesz, addig a kutya sem fog rá gondolni...
  Ott van a Károlyi Mihály utca, ahol nagyon jó lenne egy lámpa!
  Egy bölcsőde, egy óvoda és legalább 10-12 ház, amiben legalább 200 ember lakik! Reggel, és délután, hallatlan az utcába be és a kimenő forgalom, rohanó kapkodó szülőkkel!!!!
  Közben van egy enyhe ívű kanyar, kilátni, nem könnyű balra, a Károlyi 1 számtól! Most szólok, míg nem késő, egy villogó lámpa nagyon-nagyon szükséges lenne!!!! Figyeljenek oda erre is!!!

   
 • 7kikirics2014február10.14:04ÚjVálasz
  Idézet: kikirics
  Mondd már meg, mit tehetünk még a 2-es villamos miatt?
  Mennyit tiltakoztunk, vitatkoztunk, senki nem vette az érveinket tudomásul!
  ...

  http://www.haon.hu/februar-26-an-mar-felszallhatunk-a-kettes-villamosra/2477282
  Betettem, hogy mindenki tudja, ez az a ház, amelyik a Károlyi sarkon van!
  Látszik az enyhe kanyar is, amit leírtam, és ide lenne jó az a villogó lámpa, ami átváltana pirosra, mielőtt baj nem lesz!
  A szülők nevében is kérem, mert előre, senki nem gondol ilyesmire!

   
 • 8szabobela2014február10.14:54ÚjVálasz

  Azt ígérték, hogy a floridázás ügyében feljelentést tesznek a rendőrségen, Gondola úr.
  Megtették már?
  Úgy tudom, hogy nem.
  Miért nem tették meg a feljelentést, Gondola úr, ha már nyilvánosan is bejelentették? Nem engedi maguknak a Fidesz?

   
 • 9perzekutor2014február11.18:48ÚjVálasz

  Amerikai Népszava a hírforrás..ne nevessenek már rajtunk, ez Komoly!

  "Budapest – Terjed egy szöveg az interneten. Szerzője – számunkra legalábbis, – ismeretlen. Pedig, valaki írta, mert szellemes és a lényegről szól. A címet mi adtuk, a többi az eredeti szerző műve.

  Tisztelt Nagyon Hülye Választópolgár!

  Fideszes aktivistánk a közeljövőben felkeresi Önt, hogy adja nekünk a támogató aláírását.
  Ön most nagyon fontos nekünk.

  Már nem tekintjük Önt panel prolinak, vidéki bunkónak, nyuggernek, szellemi homlesznek.
  Már abban sem hiszünk, hogy csak az Ön generációjának kihalásával teremthető meg a modern társadalom Magyarországon. Magyarnak tartjuk akkor is, ha nem ránk szavazott, sőt akkor is, ha nem lép be a Magyar Csapatba.

  Felejtse el a sértéseket, mi is elfeledtük, hogy mivel sértegettük Önt, Tisztelt Választó, mert most szükségünk van az együttműködésére. Folytatni akarjuk a nagyszerű kormányzásunkat.

  Továbbra is trafikot, földet, kaszinót, állami állást adunk a haveroknak.
  Dúsgazdaggá tesszük a barátokat. Számolatlanul osszuk a lóvét a szövetségeseinknek.

  Beteljesítjük Viktorunk nagy álmát. Minden fideszes polgármester kap egy böhöm nagy stadiont, Ön pedig ingyenjegyet a meccsekre. Addig folytatjuk a rezsiharcot, ameddig valóban elég nem lesz 47 ezer forint a megélhetéshez, de ha ez kevés, akkor Pintér barátunk ingyen kecskét, Hegedüs Zsuzsi barátnénk pedig tyúkokat osztogat. Még a panelproliknak, – bocsánat- , az iparosított technológiával készült házak lakóinak is. Kerényi Imi ingyen újságot osztogat, ebből megtudhatja micsoda jólétben él Ön , tisztelt Választópolgár. Megteremtjük az egymillió új munkahelyet is. Félmilliót Londonban, félmilliót közmunkában.
  A köztévé folytatásos sorozatot közvetít Lázár barátunk fergeteges vadászatairól, így Ön is részesedhet ebből az örömforrásból. A négymillió szegénynek pedig fácánlevest osztogatunk.

  Soha nem látott egészségügyet teremtünk! A közoktatásról már ne is beszéljünk.

  Tisztelt Választópolgár!
  Közösen egy gazdag és büszke országot építünk.
  Mi gazdagodunk, Ön meg büszke lehet ránk.
  Magyarország jobban teljesít!
  Mi szeretjük Önt. Maga is szeressen minket.
  A szavazatával."

   
 • 10futo872014február11.20:11ÚjVálasz

  Drótkerítéssel elzárja a város saját polgárai elől az egyetlen megmaradt zöld övezetet?? Szánalmas, tragikus, botrányos.
  Ezt nem szabadna hagynunk!

   
 • 11urszula2014március09.14:02ÚjVálasz

  Tegnapi naplóban újból taglalták a Nagyerdei parkot elkerülő kerítést. Az egyik olvasói levél hivatkozott londoni és párizsi parkokra (nem vicc!), Varga László magyarázta a bizonyítványt, a főszerkesztő mindezt LEADTA!
  Ha már hasonlítunk, az alábbiakban egy pár link, akit érdekli a téma:
  két londoni parkot, egy párizsit, és - ráadásnak - két varsói parkot szedtem csokorba :)
  Merjük nagyot álmodni! Van az a pénz (elv), amiért drótkerítést szépnek látjuk!
  http://www.gardenvisit.com/landscape_architecture/london_landscape_architecture/visitors_guide/finsbury_park
  http://www.panoramio.com/photo/10839805
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tuileries_Garden_west_gate_section.JPG
  http://www.panoramio.com/photo/33036207
  http://warszawa.wikia.com/wiki/Plik:Ogr%C3%B3d_Krasi%C5%84skich_%28brama%29.JPG

   
 • 12ahetedik2014június06.20:27ÚjVálasz

  "Ceterum censeo drótkerítést esse delendam" (Cato után szabadon)

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.