Polgári engedetlenséget, élőláncot ígérnek

Drótkerítés vagy sövény a Nagyerdő szélén

Kósa Lajos és Papp László a Nagyerdő egy részét körülvevő drótkerítés miatti felháborodás kapcsán egyeztetésre és megszavazásra hivatkozik, a civilek ugyanerre, csakhogy szerintük más az egyeztetés és a megszavazottak tartalma.
 
 

Polgári engedetlenséget, élőláncot ígérnek

Drótkerítés vagy sövény a Nagyerdő szélén

Kósa Lajos és Papp László a Nagyerdő egy részét körülvevő drótkerítés miatti felháborodás kapcsán egyeztetésre és megszavazásra hivatkozik, a civilek ugyanerre, csakhogy szerintük más az egyeztetés és a megszavazottak tartalma.
 
 
 
 
 

Polgári engedetlenséget, élőláncot ígérnek

Drótkerítés vagy sövény a Nagyerdő szélén

Kósa Lajos és Papp László a Nagyerdő egy részét körülvevő drótkerítés miatti felháborodás kapcsán egyeztetésre és megszavazásra hivatkozik, a civilek ugyanerre, csakhogy szerintük más az egyeztetés és a megszavazottak tartalma.

A kérdés: drótkerítés vagy sövény. Gondola Zsolt, a Civil Fórum Egyesület elnöke, Párkányiné Molnár Ibolya a Nagyerdőért Összefogás vezetője és Konyhás István, a TerepSzemle Stúdió titkára a február 6-ai közös sajtótájékoztatóján intézte a kérdést a város vezetőihez a Nagyerdőn történő fejlesztések kapcsán. Mint mondták, az eredeti tervek nem erről szóltak. A parkerdőt ugyanis nem borostyánnal benőtt drótkerítés fogná közre, hanem sövénnyel határolnák el és védenék a forgalomtól. Minderre Papp László alpolgármester már délután reagált. Szerinte az „úgynevezett civilek hiteltelenek”, mert Gondola Zsolt képviselőként maga is megszavazta a fejlesztéseket, Párkányiné pedig részt vett azon a lakossági fórumon, ahol bemutatták a fejlesztési terveket.

A beruházás terveit 2012 májusában fogadta el az önkormányzat, amit, mint saját maga is említette, Gondola Zsolt képviselőként megszavazott, csakhogy abban nem ez a megoldás szerepelt (az eredeti pályázatban is sövénykerítés van), a fémkerítés építése helyett élő sövényfal telepítésébe kellett volna belekezdeni. Véleménye szerint ez a fémkerítés esztétikai és természetvédelmi okokból elfogadhatatlan. Annak érdekében, hogy az eredeti tervek valósuljanak meg, ha kell, polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak a megakadályozására, mondta, és élőlánccal védik meg a parkerdőt.

Párkányiné Molnár Ibolya szerint Kósa Lajos polgármester és Papp László alpolgármester megígérte, hogy társadalmi vita és lakossági fórum is megelőzi majd a beruházást, csakhogy mindössze egyetlen egyeztetést tartottak, még 2009-ben, és egyetlen lakossági fórum volt, 2012 szeptemberében. További egyeztetésre, bár várták, nem volt lehetőség, vagyis a városlakók nem ismertethetik véleményüket az ő életüket is befolyásoló döntésről.

Konyhás István, a TerepSzemle Stúdió titkára szerint ez a megoldás természetvédelmi szempontból átgondolatlan, és hibás. A drótkerítésre könnyen felakadhatnak a ragadozómadarak, a sünök sem lesznek képesek átjutni rajta, a borostyán pedig nagyon hamar, néhány év alatt eldeformálja majd az építményt. Mint mondta, természeti értékeink minimális odafigyeléssel megóvhatók lennének. (Korábban egyébként egy a városfejlesztési osztály vezetőjével folytatott vitában már felhívta a figyelmet az ugyancsak a Nagyerdőben is megtalálható, védett téltemető állományának instabilitására is, még az egyesület segítségét is felajánlotta az áttelepítéshez, de ezzel kapcsolatban az ígéreten kívül egyelőre semmilyen konkrétumról nem tud beszámolni.) A Nagyerdő fejlesztését tehát mindhárom megszólaló támogatja, amennyiben az az eredetileg elfogadottak szerint és ésszerűen zajlik, a természeti értékek valós megőrzésének szándékával.

Papp László alpolgármester szerint a 2014 nyarára megvalósuló fejlesztés tiszteletben tartja az erdő természeti értékeit és adottságait. Az alpolgármester úgy véli, fontos volt, hogy ne csak turisztikai és természetvédelmi szakemberek javaslatai valósuljanak meg, hanem vegyék be a programba a Nagyerdő iránt felelősséget érző városlakók észrevételeit is. Éppen ezért lehet nehezen elfogadni részéről ezt a politikai gyakorlatban napi szinten használt – bár tegyük hozzá, ott is csak a legolcsóbb, populista módszerként alkalmazott – fordulatot, hogy az ellenvéleményt és kritikát megfogalmazók hiteltelenek. Kósa Lajosnak és Papp Lászlónak, mint a város és benne lakók érdekeit képviselő tisztségviselőknek talán illene racionálisabb magyarázatot adniuk arra, miért söpri le a város vezetése saját lakóinak véleményét és észrevételeit – vélekednek a civilek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1szabobela2014február08.09:27ÚjVálasz

  Polgári engedetlenséget meg élőláncot ígérnek Gondoláék? Hát... Azt is megígérték, hogy a floridázás miatt feljelentést tesznek és pert indítanak, aztán abból sem lett semmi. Közelednek a választások, aktivizálják magukat a "választási civilek".

   
 • 2Eszter2014február08.11:28ÚjVálasz

  Aki a természethez nem ért, ne kezdjen ki a természettel.
  Méregdrága oszlopokon nem nyugvó kerítés, mert a borostyán (konténeres vagy földlabdás)úgyis össze-vissza hajlítgatja, rendkívül agresszív növény.
  A szintén méregdrága kapukat ki fogja zárni és nyitni, és mikor?
  Megalázzák a polgári lakosságot és a kirándulókat.

   
 • 3perzekutor2014február08.14:25ÚjVálasz

  Polgári engedetlenség! Ez egy igen komoly fellépés és elhatározás a Néptől, bizonyos nem szabályzott, nem koordinált és nem megoldott kérdésekben, amik hosszú idelye megoldásra várnak! Lokálisan megértendő de globálisan, az Országot sújosan éríntő problémákban kellene kezdeményezni a Polgári Engedetlenséget! Hogyan? Ez valójában igen egyszerű lenne, ha nem volnának ,,sztrájktörők" a meghírdetett összefogásban! Továbbá..minden település és állampolgár szembe helyezkedik a reá kirótt adók és közüzemi díjjak megfizetésétőól! Ebben az esetben a mai és jelenlegi kormányzat, 3 azaz HÁROM héten belül Államcsődöt Jelenthetne!!! Mert annyi tartaléka sincs, hogy a következő esedékes IMF számláját kifizesse..a többiről nem teszek említést, amik kötelezettségek! Nos, ha az Állam Polgárának elege volt az Őt megnyomorító és kihasználó, megalázó és ellehetetlenítő Önkényből, ekképpen is cselekedhet, ha akar és van/vannak akik mögé állnak és irányítanak! Ebben az esetben a mai regnáló kormány, Három Héten belül eltávozhat..az elszámoltatás után! De persze ahogy évtizedekkel ezelőtt volt, az AVH visszahozta a klienseket még Bécsből is, és bárhonnan, mert a Magyar Titkosszolgálat egyedi és lenyűgöző..jobb mint a MOSZAD vagy CIA/NSA, vagy éppen Kehebi(fonetikusan)! Tessenek ezen elgondolkodni, mi is a valóságtartalma az általam itt leírtaknak? Az Apám már évtizedekkel ezelőtt megmondta nekem..fiam, ahova Te mész..én már onnan megjöttem!!! Aki nem ért a Természethez, ne nyúljon hozzá...!!

   
 • 4urszula2014február09.09:46ÚjVálasz

  Aki látta a látványterveket, tudja, hogy ezt az ütközetet a civilek már elvesztették. Most már nem mindegy, milyen kerítés veszi körbe azt a kőrengeteget? Milyen színű rúzs kerül a halott nő szájára?
  Ne a rózsákat sirasd, mikor ég az erdő...

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.