Újratervezés

Két kecske megy a hídon, csak az egyik rossz irányba. Gondolatok a Bajnai-Mesterházy csörtéről.
 
 

Újratervezés

Két kecske megy a hídon, csak az egyik rossz irányba. Gondolatok a Bajnai-Mesterházy csörtéről.
 
 
 
 
 

Újratervezés

Két kecske megy a hídon, csak az egyik rossz irányba. Gondolatok a Bajnai-Mesterházy csörtéről.

Polgártársak, nem kell beszarni. A tegnapi Bajnai-Mesterházy csörte olyan elkerülhetetlen stációja volt a 2014-es választási útnak, hogy kár emiatt nyavalyogni, attól jobb csak a Fidesznek lesz. Odaértünk ahhoz a hídhoz, amin most kell átmenni, de át kell rajta menni, méghozzá abba az irányba, ami előre visz. A Haza és Haladás pont egy éve lépett ki a politikai porondra Bajnai visszatérésének a kényszerével, akkor sem azért, mert a jobbnál jobb variációk számát kellett növelni, hanem mert nem maradt más választása az országnak, ha Orbántól szabadulni szeretne jövőre. Most sincs ez másképp, csak eltelt egy év, és nincs még egy év hátra. Tehát előre.

Ahhoz, hogy Mesterházy Attila a pártjának ortodox szárnyát ne engedje uralkodni a kongresszusi küldöttek felett (akik majd a végén szavazatukkal kell, hogy megerősítsenek minden döntést), erőt kell mutatnia Bajnaival szemben, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az MSZP adja a miniszterelnök-jelöltet. Tiszta sor. Ragaszkodik is. Ahhoz, hogy Orbánt le lehessen váltani, az Együtt 2014-nek ragaszkodnia kell ahhoz, hogy Bajnai Gordon legyen a közös lista élén. Ez is tiszta sor. Ez bizony két kecske egy hídon. Szerintem, mondjuk, még ez sem lenne gond egészen jövő tavaszig, akár ráérne ezt akkor is eldönteni, de úgy tűnik, Mesterházy nem mer nekimenni az őszi kongresszusnak ebben a felállásban, mert ott akár még meglepetés is érhetné. A Szekeres-vonal a szociknál túl erősnek látszik ahhoz, hogy ezt meg merje húzni, és ebben nagy valószínűséggel igaza is van. Egy kongresszusi bukás már tényleg a nagy baj kategória lenne.

Ebben a helyzetben érte felkészületlenül a szocik elnökét a tegnapi, egyébként hónapok óta lebegtetett javaslat, miszerint egyszer ebben a magyar valóságban végre döntsenek azok, akiket az ellenzék képviselni akar a választásokon, akiknek a szavazataival ezt a választást meg lehet nyerni. Döntsenek azok, akik el akarják kergetni Orbánt, mondják meg ők, hogy kivel szeretnék elkergettetni. Lehetett volna ez a szocik ötlete is, akkor most nem lennének ekkora bajban, de ezen már túl vagyunk. Azért hibázott Mesterházy a Bajnai javaslatra adott válaszokkal (legyen inkább csak reakció), mert az E14 egy létező problémára adott egy teljesen kézenfekvő és kikerülhetetlen megoldást, míg Mesterházy egy már nagy nehezen összeollózott megállapodásból csinál 106 problémát. Nagy kettő. És ezt bizony a választók pontosan érteni fogják előbb-utóbb (utóbb).

Van nekem egy olyan javaslatom, ami nemhogy nem ront tovább a helyzeten, hanem még előnyt is lehetne belőle kovácsolni minden oldalon.

A 106 körzetben minden marad a megállapodás szerint, azt nem bolygatjuk, mert ott akkor háborúk törnek ki, háborúzni meg nem egymással kellene. Legyen úgy, ahogyan a szocik akarják: minden körzetben legyen megmérve a választói igény, minden kerületben lehessen véleményt nyilvánítani a miniszterelnök-jelölt támogatásáról. De csak arról, mert csak az a kérdés. Ez így hótdemokratikus is, meg az is, amit az E14 is akar, meg az is, amit a szocik akarnak. Bónuszként hozzá lehet csapni azt a hihetetlen nagy kommunikációs előnyt, amit ez a folyamat kampányeszközként a médiában, és választókerületi szinteken képviselni fog, hozzá dobhatjuk fűszerként azt, hogy alakalma lesz mindkét pártnak elmondani politikai kérdésekben és programokban is az elképzeléseit ( Zsigó Robiék nagy szerencsétlenségére), és a választói akarat is gerinctörés nélküli meghajlásra kényszeríti majd azt a pártot, amelyik ebben a versenyben alul marad. Mert demokráciában az egyáltalán nem ciki, hogy a választói támogatást a nyertes oldalon szövetségesi támogatással díjazzuk a másik oldalon, főleg úgy, hogy már a meccs elején ezt szépen kommunikáljuk. Mint egy normális országban... Ebben a felállásban a szoci szavazók sem lesznek dilemma elé állítva, ha Bajnaira kell szavazniuk, és fordítva. És Mesterházy is nyugodtan állhat a kongresszus elé, mert így azok, akik ezt a helyzetet előidézték, végérvényesen kidobhatók lesznek a döntésekből. És ez egyébként a szocik táborát erősítené leginkább. És persze ezzel az egész tábort.

Van kérdés?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1savanyujoska2013augusztus24.13:23ÚjVálasz

  Csak annyit kérdenék,hogy nem-e lehetne a fabula szerint vége?

   
 • 2meheszborz2013augusztus24.14:43ÚjVálasz

  Sajnos, úgy tűnik vége.(bár tévednék)
  Azt kapjuk, amit megérdemlünk.

   
 • 3akovacs2013augusztus25.10:19ÚjVálasz

  36 óra kellett ahhoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek, közben néhányan annyi fekáliát hordtak fel a közösségi hálóra a másikról, amit nagyon nehéz lesz eltakarítani, elfelejteni pedig képtelenség. Láthatjuk, nagyon sok kárt tudnak okozni a felelőtlenül nyilatkozó, hirtelen haragú vagdalkódzó párttitkárocskák.

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.