Valami nincs rendben…

Nem értem az elvakult román nacionalizmust, de a magyar radikális megnyilvánulásokat sem. Egy kalap alá venni és gyalázni népcsoportokat nemzetiségük, származásuk, kultúrájuk, hagyományaik vagy vallásuk miatt, nem modern európai gondolkodásra vall.
 
 

Valami nincs rendben…

Nem értem az elvakult román nacionalizmust, de a magyar radikális megnyilvánulásokat sem. Egy kalap alá venni és gyalázni népcsoportokat nemzetiségük, származásuk, kultúrájuk, hagyományaik vagy vallásuk miatt, nem modern európai gondolkodásra vall.
 
 
 
 
 

Valami nincs rendben…

Nem értem az elvakult román nacionalizmust, de a magyar radikális megnyilvánulásokat sem. Egy kalap alá venni és gyalázni népcsoportokat nemzetiségük, származásuk, kultúrájuk, hagyományaik vagy vallásuk miatt, nem modern európai gondolkodásra vall.

Valami nincs rendben ebben az országban, amikor azokért az alapjogokért, amiket nekünk az alkotmány és számos törvény szavatol, folyamatosan küzdenünk kell.

Valami nincs rendben azzal, hogy ezeréves múltunk sem elegendő ahhoz, hogy elfogadják, mi itt vagyunk otthon. Nem értem az elvakult román nacionalizmust, de a magyar radikális megnyilvánulásokat sem. Ebben az országban nincs hagyománya annak, hogy erőteljes kisebbségi vagy polgári fellépéssel valamit is el lehetne érni a hatalommal szemben. Hogyan is lehetne? Immár közel egy évszázada élünk olyan – politikai – viszonyok között, amelyek nem a polgári építkezésnek, nem a társadalom megerősítésének a lehetőségét szilárdítják. Éppen ellenkezőleg. A hatalom napjainkban is azon ügyködik – mint a rendszerváltás előtt –, és sajnos elég hatékonyan, hogy a választókhoz csak a legelemibb információk jussanak el, de azok is csak a pártérdek szerint megszűrve, a nép, az istenadta nép pedig így képtelen arra, hogy teljes képet alkosson, hogy belelásson a magán- és a pártérdek által átszőtt politikai közéletbe.

Valami nincs rendben ebben az országban a tájékoztatással, a sajtó képtelen ellátni a nép által elvárt feladatát, mert a legeslegtöbb médium beállt valamely (érdek)tábor szélárnyékába, azt remélve, hogy a gazdasági nehézségek közepette a politikai holdudvarból csurran-cseppen valami kis pénz a redakciók fenntartásához. És persze léteznek és működnek azok a médiumok, sajtóorgánumok, amelyek egyenesen valamely párt vagy pártpolitikus, esetleg az ezekhez ezernyi szállal kötődő befektető tulajdonában vannak. Hát persze, hogy ezeken a csatornákon jól kiválogatott információkat juttatnak el az olvasótáborhoz vagy a nézőközönséghez. És mi még most sem vesszük észre, hogy a sajtó, illetve a média pártosodásával egyenesen arányosan erősödnek a társadalmi ellentétek.

Valami nincs rendben azzal, hogy a szólás- és véleményszabadság mögé bújva gyakorlatilag mindent meg lehet tenni ebben az országban. Konkrétan szabályozó, átfogó médiatörvény hiányában lehet uszítani, megbélyegezni, sértegetni – a csekély hatáskörrel működő román audiovizuális tanács is a kormány kontrollja alatt csak elvétve hozhat olyan döntést, amely elítéli a kisebbségek vagy az egyének elleni támadást.

Valami nincs rendben ebben az országban azzal, hogy hangoskodók, véleményformálók, közszereplők és az interneten szabadon véleményt nyilvánítók rendszeresen az általánosítás bűnébe esnek. Egy kalap alá venni és gyalázni népcsoportokat nemzetiségük, származásuk, kultúrájuk, hagyományaik vagy vallásuk miatt, nem modern európai gondolkodásra vall. De ennek az országnak a lakói a modern Európához akarnak tartozni. Sokat beszélünk, de keveset gondolkodunk.

Valami nincs rendben, mert műbalhékkal elterelhető a közvélemény figyelme a tényleges problémákról. Egy Nyírő József-újratemetéssel, egy székelyzászló-botránnyal, egy pántlika körüli hercehurcával, egy-egy autonómiaellenes nyilatkozattal, a magyar veszéllyel, akarom mondani a magyar kártya kijátszásával úgy sikerült elterelniük a figyelmet az ország valódi és súlyos gondjairól, hogy öröm volt nézni. Még Észak-Korea újdonsült vezetője is példát vehetne Romániáról a néphülyítés tárgyában.

Valami nincs rendben ebben az országban az egészségüggyel, a tanüggyel, a nyugdíjrendszerrel, a szociális hálóval, a támogatáspolitikával, a korrupció elleni harccal, az igazságszolgáltatás tisztaságával, és ezt mind jól tudjuk, de képtelenek vagyunk arra, hogy ezen változtassunk, mert nem tudjuk, nem tudhatjuk, mi húzódik meg a háttérben, a nép már kevés ahhoz, hogy legyőzze a (világ)gazdasági érdekszövetségeket.

Valami nincs rendben azzal, hogy bennünket árucikknek tekintenek, akiknek a szavatossági ideje lejár egy-egy választás után, és mi csendesen asszisztálunk ahhoz, hogy kampányidőszakra kivegyenek minket a mélyhűtőből, és velünk együtt melegítsék fel azokat a témákat, amelyeknek a megoldására évtizedek óta várunk, de képtelenek vagyunk észrevenni, hogy mi, szavazatunkkal együtt, nem a problémák megoldásához kellünk, hanem a választásnak nevezett hatalmi harc győzteseinek legitimálásához.

Valami nincs rendben ezzel a mai politikummal, amely ebbe a helyzetbe sodorta ezt az országot és lakosságát.

Valami nincs rendben azokkal a választókkal, akik ezeket a politikusokat újra és újra megválasztják.

Valami nincs rendben azzal, hogy huszonhárom évvel a rendszerváltozás után a régi-új érdekcsoportok árnyékából még mindig nem tud kinőni egy felelős, értelmiségi politikum, amely a vakvágányról a pozitív európai jövő irányába fordíthatná ügyeinket.

Semmi nincs rendben. Csoda, hogy még megvagyunk.

A szerző a Nagyváradon megjelenő Reggeli Újság főszerkesztője. A fotók Nagyváradon készültek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1meheszborz2013március28.16:48ÚjVálasz

  'még mindig nem tud kinőni egy felelős, értelmiségi politikum'

  Talán itt a lényeg.

   
 • 2savanyujoska2013március28.18:35ÚjVálasz

  A romány fejibe nincs rendbe valami ,Borsi Ur! A több száz esztendős Kárpát-medencei együttlétünk során minden alkalmat megragadtak,hogy báncsák a magyart. Nem vitatom,hogy trianon óta a csonkahoni politikusok se restek a külhoniak füttyösivel verni a csalánt.De az meg kapóra is gyün az olának,hogy megindokólják a butaságból s irigységből öszvégyúrt indulataikat .
  Bezzeg Debreczen tekintetes főbírája az nem szítsa a parazsat. Merhogy azt mondta ma a sárga házba,hogy a székelyszászló mizéria román belügy. Meg hogy Csonka-Magyarország önkormányzatainak nem dóga , illyen gesztussal kifejezni szolidaritását.Oszt még mongya azt az ellenzék,hogy a Fityisz ácsingózik a külhoni magyar szavazatokra. Hát Kósa Ur biztos nem.

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.