Főnixleszálló

Zöld völgyi lila köd

„Természetközeli” lakóparkot terveznek a Nagyerdőbe. Új kedvenc építésze van Debrecen vezetőinek?
 
 

Főnixleszálló

Zöld völgyi lila köd

„Természetközeli” lakóparkot terveznek a Nagyerdőbe. Új kedvenc építésze van Debrecen vezetőinek?
 
 
 
 
 

Főnixleszálló

Zöld völgyi lila köd

„Természetközeli” lakóparkot terveznek a Nagyerdőbe. Új kedvenc építésze van Debrecen vezetőinek?

Azt, hogy kell egy modern gyógyfürdő és egy turistavonzó trendi strand, nagyra értékelem. Hogy megújul a hotel és megépül az új stadion, támogatom (mármint elviekben) és megértem. Hogy megújul a Szabadtéri Színpad, eltűnik a ronda Csónakázó-tó és mellőle a még ocsmányabb Új Vigadó, azt egyenesen imádom! Már alig várom, hogy megszépüljön az erdő, az egyetlen természeti kézzelfogható látnivaló, amit Debrecen fel tud mutatni. Ha már nincs hegyünk, folyónk, legalább azt mentsük meg, amink van, ha ki kell hozzá vágni száz fát, hát ki kell. Majd lesz helyette másik!

Ám azt, hogy a város tüdejébe, a Nagyerdő (sőt az új stadion!) közvetlen közelébe újabb lakóparkot építtet egy magánbefektető, már nem tudom sem megérteni, sem méltányolni. Kezd olyanná válni ez a Bordás Péter-féle cég, mint a farkas a mesében: miután a fél lábát betette a kismalac házába, tenné a többit is. Ez a társaság készíti el Budapesten a debreceni Nagyerdő fejlesztési tervét csaknem 30 millió forintért. S ha már úgyis ők álmodják meg a parkerdő turisztikai külsejét, miért ne terveznének oda egy zöld völgy-jellegű lakóparkot is, nincs még elég eladó lakás a városban.

Azt írja a cég a projektről, hogy a felkérést nemrég kapták egy modern, természetközeli lakópark megtervezésére. Teraszos lakóházakat, járható tetejű épületeket képzelnek oda, ahol a „természet, a park zöldje akadálytalanul felfut majd az elegáns (…) homlokzatokra, mintegy természetes völgyoldalt képezve a park körül”. Napfényes tér, intim belső környezet, kívülről zárt egység, attraktív lakópark, lendületes vonalvezetés, ami „várhatóan üde színfoltja lesz” a debreceni városképnek.

Apropó, városkép! Az erre olyannyira érzékeny városi főépítész vajon mit szól ehhez? Tud már róla? Csak nem ezért vágták ki azt a csomó fát a Hadházi út mentén, a természetvédelmi területen? Nem sajnálom én a tölgyeket se, ha öregek vagy betegek, vágják ki! De ha azért a pusztítás, mert ott egy újabb, gazdagéknak való társasházpark épül, akkor menjen mindenki a fenébe.

Nem akarok demagóg lenni az 50 fős hajléktalanszálló hiányának emlegetésével, de mégis az leszek. A mosdatlan, rossz küllemű otthontalanok élnek csak igazán „természetközeli” közegben, s nem éppen üde színfoltjai a városképnek. Esetleg, kedves magánbefektető úr vagy hölgy, rájuk is gondolhatna néha: terveztessen egy szállást a városnak, ezúttal ingyen, ugyanezzel a céggel – csak hogy meglegyen az egyensúly az állandó pénzhajhászat meg a berzenkedő lelkiismeret között.

Úgyis tudom, hogy minden szavam pusztába kiáltott szó.

Itt olvasható a legutóbbi Főnixleszálló: Kósa piskótája újratöltve

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1akovacs2013március28.08:45ÚjVálasz

  Rangjához méltó lakhelyet teremt magának ér gyermekeinek a debreceni fideszes felső középosztály.
  Nyilván fegyveres őrök (Sutka-gárda) fogják vigyázni háborítatlan nyugalmukat a természet lány ölén.
  Rosszabbak, mint a pártállami kommunisták, mert ilyet még azok sem mertek csinálni.

   
 • 2urszula2013március28.09:55ÚjVálasz

  A tervek gyönyörűek. Magam is szívesen laknám ott. Egyetlen félelmem van - hogy valakik (tervezők? finanszírozók? kivitelezők?) szétlopják a ráfordított összeget és az anyagokat mint Ócsán.

   
 • 3bella2013március28.20:06ÚjVálasz

  Debrecen népe még ezt is megengedi a Kósa-maffiának?

   
 • 4valuska2013március28.20:32ÚjVálasz

  Pontosan minden úgy történik, ahogy eltervezték. Van a városban egy-két figura, egy-két szervezet, akik arra valók, hogy végig lehessen vinni bizonyos "projekteket" úgy, hogy minden ellenző/ellenzéki megmozdulást már csírájában, belülről elfojtsanak. Itt van például az a bizonyos Tiszántúli Természetvédők Társasága, a Nagyerdőért Összefogás meg a debreceni LMP. Érdekes, hogy mindháromban ott zizeg,nem is akármilyen pozíciókban egy Nagy Tamás nevezetű figura, akiről érdekes mód aznap eltűnt az összes nagy nehezen felkerült fotó a megyei LMP-s honlapról, amikor a TTT honlapját is lekapcsolták, történetesen Zsák Feri első letartóztatásakor. Apropó Zsák, valahogy az ő ügye is elmaszatolódott. Vajon megismétlődik a Nyulas története? Milyen zseniális kettős játék ment már ott is, bemelegítés volt az az Audi-ügyhöz. Milyen véletlen, hogy néhány éve belterületesített egy ingatlant ez a bizonyos Nagy a Nyulasban. Milyen véletlen, hogy a Campust is ők adták el zöldfesztiválnak. Milyen véletlen, hogy az NCA-tól akkor kaptak nagyobb összegeket, amikor ő lobbizta be az elektorokat. Milyen véletlen, hogy az önkormányzati választásokon elkéstek az ajánlószelvények leadásával (ez a DISZ-nek is remekül jött). Milyen véletlen, hogy a megyei cetlik kerül se volt tiszta minden. Milyen véletlen, hogy továbbra is láthatatlan a debreceni LMP, miközben a vagy.hu sorra dobja fel a politikai magaslabdákat...

   
 • 5jani2013március28.22:22ÚjVálasz

  Újra és újra azt hisszük: ennél mélyebbre már nem lehet süllyedni. Íme: lehet. Szégyen!!!!

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.