Évfordulók esztendeje

Szeptember 28-án a Debreceni Református Kollégium fennállásnak 475. évfordulója alkalmából tart nagyszabású ünnepséget.
 
 

Évfordulók esztendeje

Szeptember 28-án a Debreceni Református Kollégium fennállásnak 475. évfordulója alkalmából tart nagyszabású ünnepséget.
 
 
 
 
 

Évfordulók esztendeje

Szeptember 28-án a Debreceni Református Kollégium fennállásnak 475. évfordulója alkalmából tart nagyszabású ünnepséget.

A Magyar Református Egyház hivatalos honlapja, a reformatus.hu lajstromba vette, milyen fontos események lesznek idén az egyházukban. A debrecenieket kiemeltük.

Hitvallási egység

Június 28-án közös református Kárpát-medencei zsinat lesz Debrecenben. Ezen az alkalmon együtt fognak megemlékezni a határon túli és határon belüli egyházvak a Heidelbergi káté 450. évfordulójáról. A Heidelbergi Káté a református egyház alapvető hittételeit tartalmazza. Szerzői Zacharias Ursinus és Caspar Olevianus, református hittudósok, akiket III. Frigyes pfalzi választófejedelem azzal bízott meg, hogy a Biblia alapján írjanak olyan népkönyvet, amelyből minden református hívő tisztán és igazán megismerheti a keresztyén vallást. A káté rövid idővel 1563-as kiadása után magyar nyelvterületen is ismerté vált. A szatmárnémeti nemzeti zsinat 1646-ban kánonilag kimondta, hogy a Heidelbergi Káté „mindenütt megtartassék és taníttassék". Magyar nyelven először 1577-ben jelent meg Pápán, Huszár Dávid nyomdájában.

Egy történelmi helyszín

Szeptember 28-án a Debreceni Református Kollégium fennállásnak 475. évfordulója alkalmából tart nagyszabású ünnepséget. A Református Kollégium 1538 óta áll a mostani helyén. Falai között kezdettől fogva a legmagasabb foktól a legalacsonyabbig folyt az oktató és a nevelő munka. A Kollégium falai között - a Kollégium imatermében, az Oratóriumban - tartotta a magyar országgyűlés képviselőháza üléseit 1849. január 9-étől 1849. május 31-éig. Amikor másodszor is az ország fővárosa lett Debrecen, itt – szintén az Oratórium falai közt – alakult meg 1944. december 21-én az ideiglenes nemzetgyűlés, s ekkor és itt fektették le az új, demokratikus Magyarország alapjait. A Kollégium évszázados küldetése ma is érvényes. Intézményeiben most is a legalacsonyabb foktól – az óvodától – a legmagasabb szintig – az egyetemiig – folyik az oktató, nevelő munka.

A Kollégium fennállásának évfordulójáról a Tiszántúli Egyházkerület több rendezvénnyel is megemlékezik. Február 8-án a Református bált ennek égisze alatt tartják, kiállítást és konferenciát is rendeznek május 24-i megnyitóval, és ennek jegyében tartja a Doktorok Kollégiuma nyárt végi plenáris ülését.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.