Ámbátor

A mi utánfutóink

Ahogy mások nem nagyon, úgy szolgálnak a katonáink. Vészes alulfinanszírozottságban, és annak ellenére, hogy minisztériumuk politikai irányítói mit bohóckodnak össze.
 
 

Ámbátor

A mi utánfutóink

Ahogy mások nem nagyon, úgy szolgálnak a katonáink. Vészes alulfinanszírozottságban, és annak ellenére, hogy minisztériumuk politikai irányítói mit bohóckodnak össze.
 
 
 
 
 

Ámbátor

A mi utánfutóink

Ahogy mások nem nagyon, úgy szolgálnak a katonáink. Vészes alulfinanszírozottságban, és annak ellenére, hogy minisztériumuk politikai irányítói mit bohóckodnak össze.

Keltett tegnap némi megütközést a sajtó képviselőiben az, hogy a Vízforrás 2013 művelet sajtótájékoztatójára milyen vízosztó utánfutókkal állt ki a katonaságunk Bocskaikert településen. Működésükkel – a szállított vizet megtartották, csak akkor folyt ki belőlük, amikor megnyitották a csapjukat – semmi gond nem volt, ám ahogy kinéztek… Két ütött-kopott alkalmatosság, ki tudja, hány hadgyakorlaton szolgáltak már, segítették az árvízi menekítőket, az erdőtüzeket oltókat, talán 1968-ban is ott voltak Csehszlovákia dicstelen megszállásakor. Nem mai darabok.

Jobb nem volt? Szebb, festettebb, puccosabb, modernebb? Minden bizonnyal nem. Illetve ha vannak jobbak, azok valószínűleg most éppen máshol szolgálnak. Kaptak ugyanis katonáink a tavalyi év végi ünnepekre egy olyan feladatot, ami nem is az ő dolguk lenne, amit mások nem végeztek el, amiért most őket vizslatja a média. Például az utánfutójukat. Új feladatokat kaptak, elegendő új eszközöket azonban – úgy tűnik – nem. Ahogy az felénk már lenni szokott.

Katonáinknak tehát most az a dolguk, ami egyébként nem lenne dolguk. És ez nem jó így. A jelenlegi magyar államrezsimben ugyanis a hadsereg az, amelyik leginkább úgy működik, ahogy annak lennie kell. Pártérdekeken felülemelkedve végzik a munkájukat, talán utolsóként ama magyar szervezetek, hivatalok és hivatások közül, amelyeknek pártérdekeken felülemelkedve kellene szolgálni az országukat, hazájukat, a polgárokat. A hadseregünk mindennapjaiban tevőlegesen megéli azt, amire a gyűlöletektől szaggatott országunk javarésze már képtelen: egyszerre őrzik és ápolják a magyar hagyományokat és részesei egy modern nemzetközi szövetségi rendszernek – magyarként vannak a világban, a világukból nem szorul ki magyarságuk. És ha már a világnál tartunk: a magyar katonák elismerten helytállnak veszélyes külföldi szolgálataikban is, jobb hírünket viszik, mint a turulbaborult civil állami diplomáciánk.

Ahogy mások nem nagyon, úgy szolgálnak a katonáink. Vészes alulfinanszírozottságban, és annak ellenére, hogy minisztériumuk politikai irányítói mit bohóckodnak össze, hogy az ország focibubus vezetése miként cselezi ki egyre gyakrabban saját magát lábösszeakadásig.

Hogy ütöttek-kopottak a vízszállító utánfutók? Hát ez van, ez az igazság, s ne érje bántódás azokat, akik ilyeneket állítottak ki a sajtó, az ország színe elé tegnap Bocskaikertben. Az lett volna a hazugság, ha nem így történik. Működnek, gurulnak, tiszta marad bennük a víz? Addig jó.

Addig jó, amíg legalább így bírja magát a seregünk, aminek tisztes-harcos metaforája a bocskaikertieknek vizet szállító utánfutó. A mi utánfutónk.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1kotmany2013január04.13:18ÚjVálasz

  Világítás, gumik rendben, alváz rendben! Ez a lényeg. Egyébként szerintem nagyon aranyos darabok, és igazi nosztalgia azoknak, akik nagyon várták ezeket az utánfutókat a "Szabad hazánkért" vagy a "Pajzs" gyakorlatokon.

   
 • 2varganya2013január05.17:16ÚjVálasz

  Hm, még a fasiszta Razide se volt cenzúrázva.
  Örömmel látom, hogy a vagy.hu e téren csatlakozott a közmédiához... Gratulálok, Zsoltikám, igyatok meg pár üveggel a Tar Sanyi emlékére (merugyi apropó azír csak kell).

   
 • 3porcsin2013január05.17:26ÚjVálasz
  Idézet: varganya
  Hm, még a fasiszta Razide se volt cenzúrázva.
  Örömmel látom, hogy a vagy.hu e téren csatlakozott a közmédiához...
  ...

  Nem tudom, kicsoda ön, ezért azt sem tudom, hogy tegeződünk-e.
  Egy biztos: halottgyalázó hozzászólásoknak itt nincs helye. Töröltük, s mindig törölni fogjuk az elhunytakat és hozzátartozóikat sértegető kommenteket.

   
 • 4varganya2013január05.18:07ÚjVálasz
  Idézet: porcsin
  Nem tudom, kicsoda ön, ezért azt sem tudom, hogy tegeződünk-e.
  Egy biztos: halottgyalázó hozzászólásoknak itt nincs helye.
  ...

  Ja, tegeződünk. Azóta, mióta együtt szoptunk a törölt kommentemet megalapozó szépséges emlékű néphadseregben. Ahol akkor még te is tudtad, hogy aki magától lesz katona, az nem ember. Na csá.

   
 • 5bella2013január05.18:07ÚjVálasz

  Az ügyészség az teljes egészében fideszbubus, a bíróságok átállítása függetlenből narancsosba már régen tart, a rendőrvezetők nagyrésze le a vidékiekig szinte mind fideszbubus. A katonáéknál tényleg nincs ilyen.

   
 • 6akovacs2013január05.18:16ÚjVálasz

  Az nagyon el van tévedve a mai világban, aki egyenlőségjelet tesz a Varsói Szerződésben vitézkedő magyar néphadsereg meg a mostani katonaság között. Ezért aztán elég sértő azonosítani az akkori hivatásosokat a mostaniakkal.

   
 • 7zolibacsi2013január06.10:09ÚjVálasz

  varganya
  A MN-ben a nagyon buta, vagy a közösségi életre képtelen emberek "szoptak" általában. El lehet dönteni a hovatartozást.

  akovacs
  Szégyelném is - Önnek igaza van - akkor még voltak a katonának szakmai ismeretei ( ha nem volt munkakerülő a hozzáállása -ilyen mindenhol előfordulhat). Erről viszont jelenleg sem maguk a hivatásos katonák tehetnek - mindig a "munkáltató" biztosítja a munkavégzéshez szükséges eszközöket - határozza meg a követelmény-szintet a "munkavállaló" részére, és képzi/teti - azok alkalmazásához.

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.