Grafikák a maradandóságnak

Ötven művész ötven alkotása

Máté Lászlót a művek kiválasztásakor többféle szempont vezérli, van, hogy az érzelmek a döntők, van, hogy a racionalitás – és természetesen a minőség.
 
 

Grafikák a maradandóságnak

Ötven művész ötven alkotása

Máté Lászlót a művek kiválasztásakor többféle szempont vezérli, van, hogy az érzelmek a döntők, van, hogy a racionalitás – és természetesen a minőség.
 
 
 
 
 

Grafikák a maradandóságnak

Ötven művész ötven alkotása

Máté Lászlót a művek kiválasztásakor többféle szempont vezérli, van, hogy az érzelmek a döntők, van, hogy a racionalitás – és természetesen a minőség.

A Vasutas Egyetértés Művelődési Központban régen nem voltak ennyien kiállítás megnyitón. Ezzel üdvözölte Kardos Ilona, a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központ igazgatója a Máté László magángyűjteményéből Magyar Grafika címmel nyílt kiállítás vendégeit, majd röviden a Máté Lászlóval való kapcsolatáról szólva méltatta a gyűjtőt, akinek személyében az igazgatónő kollégáját és mesterét köszöntötte.

Ahogy a kiállítás beharangozója is előrevetítette, ezután valóban bensőséges hangulatú beszélgetés következett. Dánielfy Zsolt Babits szavalata, majd később László Ákos képzőművész által előadott néhány strófa Ady Endrétől csendes figyelemre késztették a várakozókat, míg Vitéz Ferenc művészeti író a gyűjtés szempontjairól, érzelmi kapcsokról, a motivációról, a gyűjteményt érő vélemények hatásáról kérdezte az alkotások tulajdonosát.

Máté László a kezdetekre visszaemlékezve említette Nagyházi Jánost, akinél sokat járt, s aki szintén sok mindent gyűjtött. Nála tulajdonképpen 6 éves korában kezdődött mindez, eleinte gyufás- és bőröndcímkéket szerzett, aztán jött a takarékbélyegek időszaka – emlékszik derűsen. Tulajdonképpen 1993-ra datálható a grafikai művek gyűjtésének kezdete. Ekkor szervezett ugyanis először műtárgy aukciót, majd árverést, előtte ilyen nem volt Debrecenben. Aztán jöttek a kortárs art expók, a könyvárverések és a régiségvásár, (melyet a Tesco áruház parkolójában kéthetente most is megrendeznek), és ebben az időszakban kerültek hozzá az első munkák is debreceni alkotóktól: Tamus István, László Ákos, Burai István. A művek kiválasztásakor többféle szempont vezérli, van, hogy az érzelmek a döntők, van, hogy a racionalitás, és természetesen a minőség. Egyik kedvence, Molnár C. Pál egyik alkotását például a miskolci piacon fedezte fel, mint mondja, ehhez szem is kell, hogy az ember egyáltalán felismerje, kinek a munkájáról is van szó.

Mint elhangzott, Máté László gyűjteményének közel a fele debreceni művészektől származik, de a teljes anyagnak most itt közel az egynegyede látható csak. A grafikai képzésnek Debrecenben nagyon komoly története van, 1801-től kezdődően tanítják a városban – hangzott el a megnyitón, és sok olyan alkotó is van, akit talán kissé elfeledtek, és akik nem voltak feltétlenül nagyon termékenyek, de mindenképpen emlékezni kell rájuk. Éppen ezért tervezi egy újabb bemutató összeállítását azoknak a művészeknek a munkáiból, akik, úgy érzi, nagyobb figyelmet érdemelnének. Ha sikerül, ezzel jövőre találkozhat a közönség. A november 26-ig nyitva tartó kiállítson a továbbiakban - a megnyitó vendégeivel ellentétben - Pazár István zongorajátékát már nem hallhatják a látogatók, de a közel félszáz grafika nyújtotta élmény csöndben is élvezhető marad.

Fotó: Konyhás István

Ha tetszik, csatlakozz! facebook.com/vagyhu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1meheszborz2012november01.13:14ÚjVálasz

  A Debrecenben megszokott (ritka) grafikai kiállításokhoz képest nagyon jó színvonalú ez a gyűjtemény.
  Látogatását mindenkinek jó szívvel ajánlom.

   
 • 2urszula2012november03.13:47ÚjVálasz

  "A november 26-ig nyitva tartó..." jó, jó, de mikor?!
  Tegnap (péntek, november 2-án) 14 óra körül felkerekedtünk a családommal, hogy lássuk valami szépeket és... elpattantunk a kilincsről. Igaz, hogy sehol nem találtam a nyitva tartását (Napló, vagy.hu), de miden bolt, fodrász, kávézó nyitva volt, a fene sem gondolta, hogy egy kiállító terem az egy hivatal. Hát mikor akarják mutatni ezt a kiállítást, munkaidőben?
  Ez Magyarország, ez Debrecen!

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.