Szegényes ütem ...---...

Kiálts a mélységből - Békés demonstráció a társadalom perifériájára szorultakért

A Szegénység elleni küzdelem világnapján békés demonstrációt tartottak Debrecenben október 17-én, szerdán. A fővárosban Dobszerda címmel meghirdetett akcióhoz kapcsolódva ütőhangszeresek segítségével az S.O.S. segélyhívó jel ütemére doboltak, tapsoltak a résztvevők, majd bemutatkoztak a főleg szegények sorsának jobbításán dolgozó csoportok.
 
 

Szegényes ütem ...---...

Kiálts a mélységből - Békés demonstráció a társadalom perifériájára szorultakért

A Szegénység elleni küzdelem világnapján békés demonstrációt tartottak Debrecenben október 17-én, szerdán. A fővárosban Dobszerda címmel meghirdetett akcióhoz kapcsolódva ütőhangszeresek segítségével az S.O.S. segélyhívó jel ütemére doboltak, tapsoltak a résztvevők, majd bemutatkoztak a főleg szegények sorsának jobbításán dolgozó csoportok.
 
 
 
 
 

Szegényes ütem ...---...

Kiálts a mélységből - Békés demonstráció a társadalom perifériájára szorultakért

A Szegénység elleni küzdelem világnapján békés demonstrációt tartottak Debrecenben október 17-én, szerdán. A fővárosban Dobszerda címmel meghirdetett akcióhoz kapcsolódva ütőhangszeresek segítségével az S.O.S. segélyhívó jel ütemére doboltak, tapsoltak a résztvevők, majd bemutatkoztak a főleg szegények sorsának jobbításán dolgozó csoportok.

Száraz, napos-borongós őszi, munka utáni délután, a főtéren kis csoport gyülekezik, beszorulnak a szökőkút és a buxusok közé. Egy idő múlva a szervezők kérik, hogy hagyják szabadon az átjárást az Aranybika felé. A népszerű közösségi oldalon meghirdetett program forgatókönyvét a jelenlévők nagy része ismeri, valószínűleg a többség onnan értesült az eseményről.

Gólyalábasok feszítenek ki transzparenst: Kiálts a mélységből! A ráhangolódást a főleg a Rocksuli növendékeiből verbuvált dobosok kezdik, hangszert nem hoztak sokan, de ott van a tenyerük, ütik az S.O.S.-t: ...---…. Van ugyan hangosítás, de nem elég erőteljes, közelebb megyünk (ti-ti-ti), majd ahogy nyúlnak a beszédek, távolabb (tá-tá-tá). Fontos számok és évszámok hangzanak el: az ENSZ közgyűlése 1992-ben deklarálta, hogy a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységeket ezen a napon mutassák be, hogy hazánkban 1996-tól jegyezhetjük mindezt. Czibere Ibolya, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének oktatója a szegénységről, mint társadalmi jelenségről beszél, szabadtéri előadásából megtudjuk, hogy ma nagyjából 800 millió ember áll a tényleges éhezés küszöbén. Friss felmérések azt mutatják, hogy bár nem tartozunk az akut térségek közé, nő a leszakadó középosztálybeliek száma, közelítjük a 3 milliós határt, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Kiemeli az oktatás fontosságát, kitér a 70 év feletti nők, a sokgyermekes családok, a cigányság helyzetére, hogy mennyire összetett kérdésről van szó, s hogy a társadalmi összefogás fontos, de mindez csak átgondolt társadalompolitikával rendezhető.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője követi. Kezében megírt szövege, berettyóújfalui misszióját hozta el a hallgatósághoz, blogjában megírt életüknek egy részét. Történeteket mesél arról, hogy a kopott kis házakban télen alig szárad a ruha, hogy az apró kályhán épp csak megmelegszik a víz, az éhesen iskolába érkező gyerekekről, akik olyan szavakat ismernek, amiket egy nyolcéves gyereknek nem lenne szabad, mint a kamatos pénz vagy a fizetési határidő. Ő hisz az emberekben, a munkában, mert „nem lehet nézni, ahogy a gyerekek újratermelik a szüleik és nagyszüleik nyomorát”. Megdobbannak a szívek (ti-ti-ti).

A gólyalábasoktól időközben átveszik a stafétát, további gyerekrajzokból és a szegénységről szóló újságcikkekből összeállított papírszendvicseket akasztanak néhány résztvevő nyakába, csoportbemutatkozások jönnek. Lakatos Bertalanné A Város Mindenkié csoport budapesti tagja, 19 éve hajléktalan, szeretné, hogy a debreceni csoport minél aktívabban vegyen részt a hajléktalanok jogaiért és a lakhatásért folyó munkában. Szintén innen érkezett Papp Csaba aktivista. Elmondja, hogy ma Magyarországon közel 500 ezer embernek van lakhatási gondja, és közel 100 ezer családot fenyeget a gázszolgáltatás kikapcsolása.

A Szociális Hallgatók Öntevékeny Szerveződése még körvonalazza magát, szociológiát és szociálpolitikát tanuló egyetemistákból áll. Fiatalok, önmagukról beszélnek, hogy szakhetet rendeznek, de már szerveztek ruhagyűjtést is. Először kicsit sutának tűnik, de jól van ez így. Nem akarnak csellengeni. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület debreceni tagjaként Kiss Ákos mondja el, hogy a társadalmi toleranciát, a menekültek beilleszkedését segítik, majd egy vajdasági – eddig menekültként 8 hónapot itt élő – férfi, Tóth Emil énekli el élményeit, kicsit megint messzebb megyünk (ti-ti-ti).

Elhangzik Szarka Margit közmunkásként dolgozó okleveles tanító levele, benne, hogy az információhiány miatt alakulhatott ki rossz vélemény a közmunkásokról – szabad a vélemény –, majd versfelolvasás és performansz.

A didergő, alsóra vetkőzött színjátszóra (Gyöngyösi Imre) felkerülnek ruhái, kezébe - szimbolikusan is - ételt, majd könyvet kap, végül javait elosztja. Empatikusabbak tovább aprítják a kenyeret és a narancsot, zárszó: köszönet a részvételért és köszönet az Életfának. A háttérben szinte észrevétlenül áthalad egy pénzszállító autó, rendőrök járőröznek, üdvözlik egymást az ultramaratonista Láposi Gyulával, aki kezében műanyag szatyorral fut valahová.

Ahogy kezdődött, csendben véget ér az est, már égnek a lámpák, hűlnek a kezek. Szegénység van. Tudjuk. Érezzük. Reménykedünk, megemlékezünk.

.

Fotó: Konyhás István

Videó: Laczkó Kornél

Ha fontos, csatlakozz! facebook.com/vagyhu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1blackfairy2012október19.13:57ÚjVálasz

  Kedves Veres Hajni!
  Remélem nem ezért kapod a fizetésed, mert ha igen, hamarosan érted is tüntethetünk, ugyanis borzalmas írói vénával rendelkezel (ha egyáltalán rendelkezel.)
  Egy újságíró fő feladata, hogy megfelelő mennyiségű információt tálaljon, pofásan.
  Ebben a "cikkben" sem pofaság, sem megfelelő információmennyiség nem található.
  Hogy jobban értsd, miről beszélek, haladjunk szépen sorban:
  Szerinted azért, mert a SZÖSZ a Szociológia és Szociálpolitika Tanszékhez tartozik, csak ez a két szak adhatja a diákokat a szervezetbe? És a szociális munkásokkal például mi van? Elhagytad őket félúton kisszívem, pedig tudhatnád, hogy a legtöbb efféle megmozdulás pont nekik köszönhető.
  Az értelmetlen mondatokat több olvasással lehet javítani, azt ugorjuk át.
  De mi ez?
  "Fiatalok, önmagukról beszélnek, hogy szakhetet rendeznek, de már szerveztek ruhagyűjtést is. Először kicsit sutának tűnik, de jól van ez így. Nem akarnak csellengeni. " ???
  Még a suta benyelhető itt, de a csellengés? Szerintem mivel közelednek az ünnepek, írd fel a listádra a Magyar Értelmező Kéziszótárat. Vagy egy zongorát/furulyát. Hátha a zenéléshez több tehetséged van, mint az íráshoz!
  Szép és cikkmentes hétvégét kívánok! (Ezért nem szoktam ilyen oldalakra járni. Mivel mindenféle minősíthetetlen cikkel találkozhatok. Ami meg nem jó.)

   
 • 2akovacs2012október19.14:02ÚjVálasz

  Élesedik a közdelem, szorul a zabszem a valagakban. Egyre többen tűnnek fel olyanok, akik csak gyalázkodni, kötözködni, kavarni jönnek ide. Akik "nem szoktak ilyen oldalakra járni", aztán mégis itt találják magukat, hogy aztán jól behányjanak.
  Hú, mi lesz még itt a választásokig!

   
 • 3szederke2012október19.14:03ÚjVálasz

  Tisztelt Veres Hajni!
  Egyszerűen felháborítónak tartom ezt a cikket, az egy dolog, hogy a média saját kénye kedve szerint szelektál az információk között, de azért ez már túlzás...
  Szeretném KORRIGÁLNI a SZÖSZ-ről írt gondolatait, olyan módon ami ténylegesen fedi a valóságot!!!!
  1. Nem körvonalazzuk magunkat, már készen vagyunk!!!
  2. A DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék szociológia, szociálpolitika és szociális munka szakos hallgatói vagyunk.
  3. Kikérjük magunknak, NEM vagyunk suták, fogalmam sincs, hogy ezt a kijelentést mire alapozza!
  4. Végül, a SZÖSZ NEM a csellengő fiatalok gyűjtőhelye!!!!!!!!!
  Legközelebb arra kérném, hogy kicsit jobban tájékozódjon mielőtt ilyeneket ír, vagy ha nem tudja teljes figyelemmel kísérni a bemutatkozó szöveget akkor kérje el az anyagot!
  Üdvözlettel:
  Szeder Dóra
  A SZÖSZ alapító tagja

   
 • 4bella2012október19.14:17ÚjVálasz

  Kedves SZÖSZ-egyetemisták! Akkor ez a rendezvény nem a szegénység elleni fellépésről szólt, hanem önökről, szereplésvágyukról, ambícióikról, karrierjükről? Maguk - akik itt sértődötten tiltakoznak lényegtelen dolgokban, elfeledkezve az állítólagos lényegről, a SZEGÉNYEKRŐL - maguk lesznek szociális munkások, szociológusok? Szegény szegények.

   
 • 5blackfairy2012október19.14:27ÚjVálasz

  arról külön lehetne vitatkozni, hogy a cikkben semmi értelmes nincs a szegényekről, és magának a tüntetésnek a lényegét sem jeleníti meg, csak fanyalog, hogy rossz a hangosítás..:) bella, sajnos nem jól látod, csak ezek nagyon rossz színben tüntetnek fel egy szervezetet, ami elég keményen dolgozik az elismerésért.
  akovacs: mivel sok helyen láttam kirakva a cikket, és érintett vagyok,mert láttam a tüntetést, gondoltam elolvasom. belátom, hiba volt. a választásos mondatot nem tudom mire vélni, gondolom csak felesleges locsogás, ahogy az már sokaknál lenni szokott:)

   
 • 6akovacs2012október19.14:34ÚjVálasz
  Idézet: blackfairy
  arról külön lehetne vitatkozni, hogy a cikkben semmi értelmes nincs a szegényekről, és magának a tüntetésnek a lényegét sem jeleníti meg, csak fanyalog, hogy rossz a hangosítás..
  ...

  Súlyos probléma az, ha a szövegértő olvasással már egyes egyetemistáknak és barátaiknak is gondjaik vannak. Az írod: "a cikkben semmi értelmes nincs a szegényekről". Talán újra el kellene olvasni, szép lassan, tagoltan, odafigyelve, az egészet, Czibere Ibolyát, Ritók Nórát, a többieket, nem csak a szöszöléses néhány mondatot.
  És szenteljetek egy fél gondolatot a szegényeknek is, amikor már nagyon elteltetek magatoktól.

   
 • 7blackfairy2012október19.14:43ÚjVálasz

  Hu, erre a szinte nem süllyedek le inkább, amin te leledzel:) mondd rám, hogy nagyképű vagyok, de ha már egy tüntetést megszerveztünk, tuti nem szentelünk figyelmet rájuk. Igazad van. Te aaaannyira bölcs vagy. Czibere Ibolyát meg van alkalmam hallgatni eleget, hála istennek, ő sokkal magasabban kvalifikált személy, mint sokan errefelé =)

   
 • 8szederke2012október19.14:43ÚjVálasz

  No comment

   
 • 9urszula2012október19.14:45ÚjVálasz
  Idézet: blackfairy
  arról külön lehetne vitatkozni, hogy a cikkben semmi értelmes nincs a szegényekről, és magának a tüntetésnek a lényegét sem jeleníti meg, csak fanyalog, hogy rossz a hangosítás..
  ...

  Te is SzöSz-is vagy?
  Nekem tetszett a cikk - nem az a célja, hogy a szegénységről írja le egy tanulmányt, hanem hogy a tüntetés hangulatát adja vissza. Visszaadja. Ne haragudj, de a közönség soraiban hallgatni a SzöSz bemutatkozását igenis sutának tűnt: hogy gólyabált szerveznek (kétszer is!)... Egy asszony félhangosan megkérdezte: na jó, de hol itt a szegénység? Hogy ruhaadományt gyűjtenek? Én is elviszem Vöröskeresztnek, no és? Nem megsértődni kell, csak tenni.

  Más: Hol voltak az egyházak képviselői? Csak 2 krisnásat láttam, habár ők nem a "történelmi egyház"hoz tartoznak, ha nem tévedek No, ez a felháborító!

   
 • 10dakota2012október19.14:54ÚjVálasz

  Nekem is tetszett a tudósítás, semmi bajom vele - nyilván ez ízlés dolga. De ahogy itt hőbörögnek a fiatalok, ahogy "kikérik maguknak" és kioktatnak másokat, az megdöbbentő. Szerintem ezeket a hőzöngőket nem szabad a szegények közé engedni, hagyják meg a karitatív munkát az arra valóknak.

   
 • 11blackfairy2012október19.14:56ÚjVálasz

  Urszula, köszönöm az értelmes kommentet!:)
  Végre valaki, aki normálisan el tudja mondani, amit szeretne:) A bibi ott kezdődik, hogy szaknap volt, és nem gólyabál- a szaknap célja pedig az volt, hogy a tanszéken tanulók találkozhassanak olyan szakemberekkel és eseményekkel, amikre nem biztos, hogy magánemberként lett volna lehetőségük. Például Pumukli, aki radikális szociális munkásnak nevezi magát, és újfajta módszerekkel dolgozik.
  A ruhaadományozás pedig nagyon szép tőled, hogy elviszed a VK-hez, de nagyon sokaknak eszébe sem jut, és ha folyton szem előtt van, hogy ilyet is lehet csinálni, bizonyítottan megnő azoknak a száma, akik tesznek is valamit, és nem csak eldugják az agyuk hátuljába azt az infót, hogy a "Családsegítőknél is le lehet adni a kinőtt gatyámat". Itt ezen van a hangsúly, hogy nem "csellengőket gyűjt" a szervezet, hanem próbál minél több hasznos dolgot tenni.
  Az egyházakról nem nyilatkoznék:)

   
 • 12blackfairy2012október19.14:59ÚjVálasz

  Dakota, ha te nem hőzöngsz, az nagyon szép. És tettél is valamit azért, hogy megvalósuljon a tüntetés? :) Vagy bármi mást-karitatívan?
  De annyit kérek, valaki magyarázza meg, ez mit keres itt:
  "A háttérben szinte észrevétlenül áthalad egy pénzszállító autó, rendőrök járőröznek, üdvözlik egymást az ultramaratonista Láposi Gyulával, aki kezében műanyag szatyorral fut valahová." Karakterszám növelő megmozdulás?:)

   
 • 13akovacs2012október19.15:04ÚjVálasz
  Idézet: blackfairy
  Dakota, ha te nem hőzöngsz, az nagyon szép. És tettél is valamit azért, hogy megvalósuljon a tüntetés? :) Vagy bármi mást-karitatívan?
  ...

  Én is ott voltam az elejétől a végéig, csak eddig nem akartam hőzöngeni vele.
  Engem is elgondolkodtatott, amikor a szegénység elleni demonstráció mögött lépésben elhajtott a páncélozott pénzszállító autó. Ahogy idegenként szemlélték az egész eseményt a háttérből a rendőrök. Ahogy feltűnt az a sportoló, aki egész életét a futásnak és a sport népszerűsítésének szentelte, megöregedett, szegényen fog meghalni.
  Csak ezeknek a megértéséhez többet kellene tudni a világról, Debrecenről, az életről. Csak nagyobb alázattal kellene közelíteni a valósághoz.
  Nem kell válaszolni. Inkább nézz egy kicsit magadba csendben.

   
 • 14blackfairy2012október19.15:19ÚjVálasz

  A probléma ott kezdődik, hogy ahogy te leírtad, úgy kellene a cikkben lennie. Mert szerintem a műanyag szatyor nem szimbolizálja azt, amit Te leírtál. És maradjunk annyiban, hogy inkább a kommentedet raknám be, mint a fenti pikírt dumát!
  Ezután nem is válaszolok, mert értelmét nem látom, különböző nézetű emberek vagyunk, ennyi. De ha tehetném, az utolsó kommented egy részét raknám be a cikkbe ahelyett, ami ott van..
  Szép hétvégét!:)
  (Ui.: hidd el, ahogy én élek, attól jobban nehezen lehet közelíteni a valósághoz.. és lassacskán a szegénységhez is. De 'ammegmán' pulitika lenne...Talán egy másik cikk alján...)

   
 • 15dakota2012október19.15:24ÚjVálasz
  Idézet: blackfairy
  Dakota, ha te nem hőzöngsz, az nagyon szép. És tettél is valamit azért, hogy megvalósuljon a tüntetés? :) Vagy bármi mást-karitatívan?
  ...

  Miért kellene nekem segíteni a tüntetés létrejöttében? Vagy elmennem?Azért olvastam el róla a tudósítást, hogy képet kapjak róla, mi volt ott. Én nem a tüntetést vagy az ott fellépő szervezetek képviselőit kritizáltam, hanem azokat, akik itt, igenis, hőzöngenek és hőbörögnek. Ha valaki fellép egy nyilvános (köz)területen, akkor bírja már el, ha valaki erről valamit ír.
  És bár a világon semmi közöd hozzá, az unokáim kinőtt ruhái és játékai mindig a helyi óvodában landolnak, az én kinőtt ruháim - én nem a kinőtt gatyáim, milyen empatikus vagy! - pedig, igenis, a családsegítőbe kerülnek. Tőlem ennyi jut másoknak, de legalább ezt szívből adom.

   
 • 16blackfairy2012október19.15:25ÚjVálasz

  Legalább Te megteszed!:) Hidd el, nagyon sokan nem... :(

   
 • 17szederke2012október19.15:41ÚjVálasz

  Újragondolva az egészet:
  Sajnálom a felháborodást, elsodortak az indulatok. Elfogadom, hogy más jött le a helyszínen, mint amit valójában akartuk. Nem könnyű egy rendezvényt megszervezni, és sajnos a nagy sietségben előfordul, hogy bizonyos dolgok nem a megfelelő helyen és módon jelennek meg - ahogyan ezen a demonstráción is történt a SZÖSZ esetében.
  A SZÖSZ bemutatkozása nem magamutogatás akart lenni, de ezen már nem tudunk változtatni.
  Köszönöm, hogy rávilágítottatok erre. Tanultunk belőle.

   
 • 18akovacs2012október19.15:43ÚjVálasz
  Idézet: szederke
  Újragondolva az egészet:
  Sajnálom a felháborodást, elsodortak az indulatok. Elfogadom, hogy más jött le a helyszínen, mint amit valójában akartuk.
  ...

  Az szép! Sok sikert a munkához, sok hasonlóan fontos eseményt, történést!

   
 • 19szederke2012október19.15:45ÚjVálasz
  Idézet: akovacs
  Az szép! Sok sikert a munkához, sok hasonlóan fontos eseményt, történést!
  ...

  Köszönjük!

   
 • 20bella2012október19.18:39ÚjVálasz
  Idézet: szederke
  Újragondolva az egészet:
  Sajnálom a felháborodást, elsodortak az indulatok. Elfogadom, hogy más jött le a helyszínen, mint amit valójában akartuk.
  ...

  Hajrá, SZÖSZ! Így.

   
 • 21gouranga2012október30.21:14ÚjVálasz

  Sziasztok!

  Én nem éreztem kivetni valót a Szösz bemutatkozójában. Örülünk neki hogy ilyen is van. Kár lenne ha néhány negatív vételű hozzászólás miatt csorbát szenvedjen törekvésük.
  Mondjuk én aki eddig nem hallott róluk képet kaptam, honnan s hová tartanak.
  Másfelől itt főként civil szervezetek mutatkoztak be, így elvárásunk sem lehetne irányukba. mindinkább hasson ez ösztönzőleg minden inaktív "aktivistának".
  A vallásokkal kapcsolatban nem tudom kit hívtak, kit nem. Minket érdekelt elmentünk, megnéztük. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy voltak ott mások is "álruhában".

   
 • 22valuska2012október30.21:32ÚjVálasz

  Szerintem a cikk írója se talált kivetnivalót, hisz ott van a "de jól van ez így". Nyilván csak érzékeltetni akarta, hogy nem szerepelt még a szervezet ilyen helyzetben, s ez kicsit látszott. Nem is könnyű. És nagyon szimpatikus, tényleg, hogy vannak huszonévesek, akiknek van céljuk, érzékenyek és nyitottak. A szervezők ismeretében, biztos vagyok abban, hogy az összes civilszervezetet és karitatív egyházi szervezetet hívták, de Debrecenben sokan félnek a fenntartójuktól. Kérdés, persze, innentől kezdve mennyire hivatás az elkötődésük, vagy egyszerűen csak egzisztencia, szakma.

   
 • 23gouranga2012október30.22:01ÚjVálasz

  Igen sajnos az elhatárolódást gyakran tapasztalhatjuk. Mi nyitottak vagyunk több városi fenntartású és civil szervezettel is együtt működünk. Vallásközi párbeszéd is aktív, több kevesebb sikerrel.

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.