Az egykor élettel-teli Gambrinus köz, már nincs sehol

Bezárt üzletek, üres kirakatok, kosz, szemét, pusztulás mindenütt.
 
 

Az egykor élettel-teli Gambrinus köz, már nincs sehol

Bezárt üzletek, üres kirakatok, kosz, szemét, pusztulás mindenütt.
 
 
 
 
 

Az egykor élettel-teli Gambrinus köz, már nincs sehol

Bezárt üzletek, üres kirakatok, kosz, szemét, pusztulás mindenütt.

Olvasónk levelét és fotóit közöljük.

Pár napja a Gambrinus köz környékén volt dolgom. Jó ideje nem jártam arra, régi emlékeim között sok kellemes estére emlékeztem az ottani - talán még úgy is mondhatni, legendás-étteremben. Találtam olyan sajtóhírt, hogy egykor - talán igaz sem volt - a Gambrinus Étterembe hétvégékre, már hetekkel előtte kellett helyett foglalni. Szerettünk a Babaluba is járni, emlékszem, hétvégére ott is asztalt kellett foglalnunk. Jó szívvel gondolok vissza, egy születésnapi vacsorára is, amikor a lányunkat az ott működő pubban köszöntöttük. Persze már jó néhány év eltelt, azóta többnyire csak futtában jártam arra. A mai napig valójában igaziból szét sem néztem, ha az ember célirányosan megy, a környezetről nem igen szokott tudomást venni.

Mivel úgy alakult az életem ráértem, gondoltam körbejárom az emlékeimben egy forgalmas, színvonalas helyként élő környéket. Bár ne tettem volna. A város szívében egy kihalt, talán még szellemek sem lakta utcarészt találtam. Bezárt üzletek, üres kirakatok, kosz, szemét, pusztulás mindenütt. Ahogy láttam, még az emberek is menekülnek a környékről, úgy egy óra alatt, talán tíz, éppen ott cigiző fiatalt láttam, egyébként még a madarak is elkerülik a környéket. Mindez a város közepén, nem messze a nevezetességektől, látnivalóktól. Talán, nincs is olyan turista, aki nem fordul meg a környéken. Bár azt kétlem, hogy a város polgármestere akár egyetlen vendégét is erre bátorkodna hozni.

Az egykor élettel, vásárlókkal, szórakozni vágyó emberekkel teli Gambrinus köz, már nincs sehol. A jó pár még akár flancosnak is mondható üzletek zárva, egy-két antikvárium küzd még a talpon maradásért. Nem lehet könnyű dolguk, hisz a környéken parkolni szinte egyáltalán nem lehet, gondolom a bérleti díjat sem könnyű kigazdálkodni. Ahogyan láttam, nem igen kapkodnak a bérlők az üzlethelyiségekért, por, pókháló, koszos kirakatüvegek mindenütt. Erre biztos nem lehet büszke az önkormányzat. Nem is értem, a Városházától pár méterre, hogyan lehet egy területet így hagyni az enyészetnek, kitenni a múló időnek. Egyszerű városlakóként szégyelltem magam, amit láttam. Nem értem, hogy miért jó egy magára valamit is adó városvezetésnek, az a látvány, az a hangulat, amit az egykor jobb napokat látott köz, ma áraszt. Találtam egy közel 100 éves képet a területről, amely akkor szórakozó, élettel teli, mosolygó emberekkel volt tele, amikor éppen jóízűen falatoztak, vagy koccintottak egymás egészségére.

Nem az 1920-as hangulatot sírom vissza. De talán lehet olyan köztes megoldás is, ami jó a városnak is, és az üzletek is bérlőkre találnak. Szerintem a városnak a semmi bevételtől, a kisebb is jobb, ráadásul nem pusztulnak az értékes helyen levő üzletek, szégyenére a nem éppen gondos gazda módjára eljáró önkormányzatnak.

Hogy ne csak kritikát fogalmazzak meg, tennék egy szerény javaslatot is a város kulturális vezetésének. Úgyis sokszor hangoztatják, mennyire kíváncsiak az emberek véleményére. A Gambrinus közben hozzák létre - jelentős bérleti kedvezményekkel -Debrecen kulturális sétálóutcáját. Ide költözhetnének antikváriumok, galériák, könyvesboltok, népművészeti üzletek, jegyirodák, kávézók, ahol az egykori hangulatban újságot lehetne olvasni, egyben találkozó helye is lehetne a város értelmiségének, kultúrára vágyó ifjúságának. Időszakonként szervezhetők lehetnének utcakiállítások, koncertek. De otthonra találhatnának itt az utcazenészek, a portréfestők is. A hely adott, már "csak" egy kis fantáziára, kedvező bérleti díjakra, a parkolási lehetőség biztosítására van szükség. Ha van szándék, ha van akarat, ha nem a dézsma nagysága a mérvadó, akkor a Gambrinus köz - akár rövid időn belül - városunk gyöngyszeme is lehetne.

BL

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1cuncimokus2017május15.12:26ÚjVálasz

  Civis ház szemtelenül és ÉRDEMTELENÜL magas fizetések ellenében sincsen épkézláb megoldásuk a kiadatlan belvárosi bérlemények megszüntetésére. Luxus megjelenésű újságjuk a városközpont is csupán bérbeadó hirdetményekkel van tele. A versenyszférában egy ilyen cég már rég becsődölt volna, s kirugnák a felelősöket!

   
 • 2Eszter2017május15.18:43ÚjVálasz

  Olyan ordenáré, álhumanista vezetése van a Cívis Háznak, hogy nem is értem miért vezethetik ezt az intézményt, élükön a most már mű-főépítész címtől megfosztott Kováts-sal. Szégyen a városnak ilyen állapotában életben hagyni a Cívis Házat. A többi igazgató (milyen sokan vannak) is ugyanilyenek.

   
 • 3mediator2017május19.15:41ÚjVálasz

  Ezeket a dolgokat látjuk és tudjuk de úgy látom, hogy a debreceni emereknek minden jó úgy ahogy van. Lehet, hogy van-egy maréknyi kisebbség (megjegyzem tagját képezem) akik tagjai azt mondják, hogy lehetne jobban, kulturáltabban csinálni több mindent, de ezzel úgy látom egyedül vagyunk.....
  Ha meg nem tetszik akkor lehet költözni... Gondolom...

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.