Főnixleszálló

A Fidesz szent tehenei

"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél." /Orwell: Állatfarm/
 
 

Főnixleszálló

A Fidesz szent tehenei

"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél." /Orwell: Állatfarm/
 
 
 
 
 

Főnixleszálló

A Fidesz szent tehenei

"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél." /Orwell: Állatfarm/

Olvasónk Budácsik Lajos írását közöljük.

A párt, gránitszilárdságúra - talán még örök életűnek is - tervezett alaptörvénye is biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, a jogbiztonságot. Tudjuk, a papír (pontosabban a klaviatúra) mindent elbír. Ha mindazt, amit az elmúlt hét évben hirdetett a Fidesz, saját maguk is komolyan vették volna, akkor napjainkban a parlament tele lenne levágott kezű fideszes potentátokkal. Talán vannak, akik még emlékeznek arra, a párt akkori alelnöke, 2010-ben arról beszélt, hogy egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak "le fogjuk vágni a kezét".

Közel hét év után megmosolyogtató olvasni a pártvezető nyilatkozatát. Hol van már az akkori alelnök, s mi lett a hangzatos ígéretekből. Ha még érvényben lennének Szent István törvényei, akkor igencsak lenne dolga a bakónak. A közpénz magánosítása a rezsim természetes velejárója, a korrupció az nem más, mint eszköz, az új hatalmi osztály kiépítésére. Nem kisebb ember fogalmazott így, mint a hatalom főideológusa. Mindez közérthetően azt jelenti, hogy mindazoknak akik feltétlenül lojálisak a népünk nagy vezetőjéhez, a kegyuruk által szentesített jogszabályokban biztosítva van a jog - a meggazdagodáshoz. Azt a szót, a rezsim-saját emberei esetében, hogy lopás, nem ismeri. A fideszes párttagkönyv védettséget jelent, garancia arra, hogy a javakból, a hűbérúr által jóváhagyott mértékben jut a hűbéreseknek is. Minél vastagabb a bankszámla, annál közelebb van az érintett a tűzhöz. (Hogy a nyelvcsapások száma, ezzel arányosan nő e, azt az olvasók képzeletére bízom.)

Az elmúlt hét év, a mutyikról szólt. Emlékszünk még arra, hogyan juttatta a hatalom a párthoz közelállók, rokonok, barátok, szomszédok tulajdonába a trafikokat. A derékhadat fizette így ki a párt, nem törődve azzal, hogy közben sok ezer család egzisztenciáját tették tönkre. A nyertesek között szép számmal találhattunk fideszes országgyűlési képviselők hozzátartozóit, polgármesterek családtagjait, a Fideszhez közelállónak mondható személyeket. Talán, több is mint városi legenda, hogy a megyék fideszes helytartói döntöttek arról, kik a trafikra érdemesek. Volt olyan város, ahol még a polgármester sofőrjének a közeli családtagja is trafikot kaphatott.

Hasonló módon történt a magyar föld kiárusítása is. Fideszes strómanok, illetve a hatalom kegyeltjei kezébe került a föld, sok-sok ténylegesen a földből élő család jutott koldusbotra. Talán elég ha emlékeztetem a kedves olvasókat Kishantosra, vagy a hortobágyi földek eladására. Mondják, hogy hirtelen megnőtt az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzését bizonyító irományok fekete piaci értéke. Vajon tényleg beült az iskolapadba a nemzet gázszerelője, a fitneszedző feleség, vagy éppen az egyik fideszes politikus angolt tanító neje. Sokan már akkor azt gyanították, hogy földspekuláció állhat a háttérben, a legfőbb szempont az EU-s és hazai földtámogatáshoz való hozzájutás volt. Tízmilliókról, százmilliókról van szó, érdekes módon senki sem vizsgálta, hogy például a fenn említett foglalkozású asszonykáknak honnan voltak a földek megvásárlásához szükséges millióik. Tanulságos olvasmány a nemrégen megjelent kimutatás arról, hogy kik azok a fideszes nagykutyák, akiknek a neje a "földet túrva" éli a mindennapjait. Jól jövedelmezhet a politika, ha telik több száz hektár föld megvásárlására, művelésére. Épül - mit épül, kiépült - az új magyar birtokos osztály. Talán még sohasem volt ekkora mértékű a föld koncentrációja. Közben a falvakban élő százezrek számára, a közmunkának csúfolt "rabszolgaság" jelenti azt, hogy nem halnak éhen.

Kis magyar abszurd, ahogyan a Fidesz kormány néhány hűséges cimbora kezébe juttatta a szerencsejáték piacot. Emlékszünk még az egyik legszimpatikusabb miniszterre, amikor drámai hangon bejelentette, hogy a kormány a gyermekeink, és a szegények védelme érdekében egyik napról, a másikra megtiltja a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését. Ha jól emlékszem, akkor még valamiféle, nemzetbiztonsági kockázatól is beszélt, a cinikusnak sohasem mondható miniszter. Láss csodát, egyszer csak azt láttuk, hogy a piac két - a Fidesztől távolinak nem igen mondható - milliárdos szabad prédája lett. Arra vajon mikor kapunk épeszű magyarázatot, hogy az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. miért nem kapott egyetlen kaszinókoncessziót sem? Miért érte meg, hogy a magyar állam lemondott a busás haszonról? Netán, így könnyebb az alkotmányos költséget a megfelelő zsebekbe juttatni? A nemzet kaszinósa a közelmúltban - úgy grátisz - még az online szerencsejáték szervezésének a jogát is megkapta. De, nem járhatott rosszul a fociklub tulajdonos pénzember sem, jutott a számára is egy kis aprópénz.

A sort még folytathatnám. Gondolom az olvasóknak is megvannak a maguk élményei arról, hogyan lopta szét az uralkodó párt az elmúlt hét évben az országot. Tehette, mindezt büntetlenül. Talán nincs olyan nap, amikor újabb lenyúlásról nem jelenik meg információ. Legtöbben már csak lemondóan legyintettek amikor nemrégen arról olvashattak, hogy a floridázásról híres város egykori vezetője feleségének a barátnője tarthatott tréningeket a Fidesz képviselőcsoport mellett dolgozó titkárnőknek, postázóknak, anyagbeszerzőknek. Valószínűleg az, hogy a két hölgy jó ismerőse egymásnak semmi szerepet nem játszhatott a több mint 70 milliós megbízás elnyerésében. Persze, hogy az ilyen csapatépítő akármikre miért kell közpénzt költeni, az rejtély.

Egy ilyen írásnak csak akkor van értelme, ha ejtünk néhány keresetlen szót a legmagasabb polcokon ülőkről, illetve a közvetlen holdudvarukról. Csodálatos gazdagodásoknak lehettünk tanúi az utóbbi években. Érdekes módon a milliárdos közbeszerzések nyertesei általában ugyanabból a szűk körből kerülnek ki. Igaz ez a gazdaság minden szegmensére, az útépítéstől, a védelmi piacig, de említhetném az úszó világbajnokságot, vagy a trendi stadionépítést. A nemzet gázszerelőjének a gazdagodása szinte már a világ nyolcadik csodája. Igen tehetséges ember lehet, valószínűleg nem is tudja, hogy éppen hány cége van, netán mi is kerül a nevére. Néha talán maga is meglepődik, mikor az újabb milliárdos megbízások berepülnek az ablakán. Hiába, születni tudni kell. Persze az sem hátrány, ha a miniszterelnök jó cimborája az embernek. De ne feledkezzünk meg a miniszterelnök "kötélbarátjáról" sem, aki amellett, hogy - micsoda véletlen - fociklub tulajdonos lett, a piac egyik meghatározó szereplője, sok-sok milliárdos tender nyertese. Igazi magyar mágnás.

Nem maradnak ki a jóból az ország első emberének a rokonai sem. Tudjuk gyermekei közül van aki már saját lábán áll, de még van pár családtag, aki szintén ott sündörög a tűz - akarom mondani, a pénz - körül. Hallani szállodavásárlásokról, kétesnek is mondható török kapcsolatokról, ingatlanbefektetésekről. Valószínűleg csak a véletlennek tudható, hogy az üzletek egy része mögött felsejlik a nemzet gázszerelője is. Sokan nem értik, hogy miért bérli a miniszterelnök édesapjának a cégétől, József nádor, hatvanpusztai kastélyát 10 évre - a vételárnak megfelelő összegű bérleti díjért - munkagéptárolás céljára az egyik leggazdagabb magyar. Talán egyszer ezt is megtudjuk, hisz igen értékes földek vannak a kastély körül, véletlenül néhány ismert ember tulajdonában.

A védett emberek közé tartoznak természetesen a kormány tagjai is. Közismert a Pasa-parki növekvő méretű luxuslakás tulajdonosa, aki még előző életében, több kétes ingatlanügyben lehetett érintett. Persze, nem tétlenkedik miniszterként sem. Megéri a szomszédjának lenni, zsíros több milliárdos állami megrendelésért cserébe, talán csak a gyerekekre kell néha vigyázni, ha a celeb házaspár az éjszakában teszi a tiszteletét. Persze nagy üzlet a nevéhez köthető letelepedési kötvény, amelyből befolyó 100 milliárdos nagyságrendű nyereség ismeretlen tulajdonosi hátterű offshore cégekhez került. Vajon miért mondott le ilyen könnyen a magyar állam erről a bevételről? Arra gondolni sem merek, hogy ebből a pénzből juthat a pártfinanszírozásra, esetleg sikerdíj címén kerülhet újraelosztásra. Nem lehet kihagyni, a futsal magyar sztárjának a 167 millióért vásárolt szerény vidéki lakját sem, amelyet - mint sok pártársa - családi segítséggel, illetve baráti kölcsönökből vásárolt meg. Hogy az átalakítás, hány tízmillióba került, arról nem szól a fáma. De ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy van olyan miniszter, akinek talán kevesebb a vagyona, mint a kiskorú gyermekének. Hiába, a tehetség az hamar megmutatkozik. A humoráról ismert, szórványmagyarság kutató politikus válasza is érdemes arra, hogy megemlítsem. Mikor kiderült, hogy a neje nevén 100 milliós fővárosi ingatlan van, arra a kérdésre, hogy erről eddig miért nem beszélt, karakánul azt mondta: "Mert sosem kérdezték. Soha senki sem kérdezte." Kihagyhatatlan a főnök jobb keze. Zseniális agya nagy dolgokra képes, ha a saját vagyonát kell növelnie. A több száz milliárdos, közpénzből létrejött alapítványok pénzéből futja a klientúra pénzelésre, a kormányzati luxusra, sőt saját jógaoktatót is finanszíroz, igen gálánsan. Hogy egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz e a jógázás után, azt ismét csak az olvasó fantáziájára bízom.

Joggal kérdezi az olvasó, vajon mit csinált az elmúlt hét évben a rendőrség, vagy az ügyészség. Emlékszünk, hogy a Fidesz uralkodása előtt, baloldali politikus ügyében, akár újsághír alapján is megindították a büntető eljárást. Számos 2010 előtti politikus ellen folytattak valóságos boszorkányüldözést, tették tönkre az életüket, koncepciós, kreált ügyekben. Az ügyészség ablakán, valahogyan mindig kirepültek a lejáratásra alkalmas jegyzőkönyvek, sokakat vezetőszíjon, vakuk villogása közben, a legszélesebb nyilvánosság előtt szégyenítettek meg. Mire kiderült, hogy ártatlanok, az életük, egzisztenciájuk megbicsaklott, megkeseredett emberekké váltak. Nos ez a buzgalom, a mai hatalom esetében már nem jellemzi a bűnüldöző szerveket. Kínosan ügyelnek arra, hogy minden lehetséges ügyet blokkoljanak, elsikáljanak. Esetenként időhúzással még arra is lehetőséget adnak, hogy eltüntethessenek az érintettek iratokat, vagyonokat rejtsenek el. Ha esetleges kormányzati érintettség merül fel, akkor félrefordítják a fejüket, abból nagy bajuk nem lehet. Igen szelektíven működnek hazánkban a bűnüldöző testületek. A Fidesz belső köreihez, illetve a holdudvarukba tartozók, olyanok mint a szent tehenek, védettséget élveznek. Gyakorlatilag azt tesznek, amit akarnak, senki sem vizsgálja, a vagyonuk eredetét, jogszerűségét. A "család" szent és sérthetetlen.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.