Kell Orbánnak, mert ott van a lé

Simor András nem hajtotta bele a fejét a miniszterelnök ölébe, ezért aztán eltörik a derekát.
 
 

Kell Orbánnak, mert ott van a lé

Simor András nem hajtotta bele a fejét a miniszterelnök ölébe, ezért aztán eltörik a derekát.
 
 
 
 
 

Kell Orbánnak, mert ott van a lé

Simor András nem hajtotta bele a fejét a miniszterelnök ölébe, ezért aztán eltörik a derekát.

10 perc. Ennyi idő alatt sikerült az ítéletet meghozni az 1924-ben alapított és a 2011-es szabadságharcban utolsóként elesett Magyar Nemzeti Bank fölött a kétharmados többségnek az alkotmányügyi bizottságban tegnap. Ez annyira kemény, hogy az ember nem is igazán tud mit kezdeni vele.

Simor András nem hajtotta bele a fejét Orbán ölébe, ezért aztán eltörik a derekát. Megértem, hogy látva a népharag egyértelmű jeleit, és érezve, hogy a Fidesz-frakcióban tömegesen kezdenek remegni a kezek a szavazógombok közelében, meg kell húzni mindent, amíg megvan hozzá az erő. Ez azonban olyan szinten lógatja ki a lólábát, hogy emellett sem az IMF, sem az EU, sem az EKB (Európai Központi Bank), sem az amerikai külügyminisztérium nem fog elmenni szó és tett nélkül. Itt és most azt állítom: a Magyar Országgyűlés idei 50. heti munkássága egyszerre fogja kiverni a biztosítékot az összes fajsúlyos szervezetben.

És verje is ki, de nagyon. Mondjuk, ettől még a miniszterelnök nem fog rosszul aludni egy darabig, de később majd fog. Miért is kell az MNB Orbánnak? Mert ott van a lé. A zembereknél már nincs, a cégeknél már rég nincs, a bankok már csomagolnak, a befektetéseket kimenekítik, a magánynyugdíjak benyelve, nem tud hová nyúlni. Egyetlen olyan tétel van, amiről még azt hiheti, hogy Matolcsy majd jól megforgatja, ez pedig az MNB devizatartaléka, amivel a teljes összeomlás előtt még dekázhatna egy darabig.

Van fantáziám bőven, illúzióm pedig a ’polgári’ kormányzás stílusáról egy szál se, ez a hír azonban még nekem is erős. Ez a 21-re lapot húzás, hátha nem veszik észre alapon. 10 perc alatt „tárgyalta” meg az illetékes bizottság, és már mehet is szavazásra úgy, hogy az egész indoklás elfért öt (!) sorban. Az EU csúcs után egy csatlakozási szándék kifejezéséhez egy teljes negyedévet igényelt magának a főnök. Ez viccnek azért egy kicsit szomorú. Az a rossz duma pedig, hogy a „kormány még nem döntött, ez csak egy javaslat”, annyira hülyének nézi a választónak, hogy a bicska kinyílik a zsebemben. Mintha még kérdés lenne, hogy mi lehet a sorsa. Majd biztos jól leszavazzák azok, akik maguk terjesztették elő. Csak úgy mondom, hogy a mindent eldöntő Országos Bírósági Hivatal elnökének személye, aki mégiscsak az elvileg független bírói hatalom csúcsát jelenti, és egy személyben dönthet ügyek sorsa felett, a megválasztást megelőző héten (!) az igazságügyi miniszter szavaival élve, csak „elképzelhető javaslatként” (akkor először), a köztársasági elnök névsorában pedig egyáltalán nem is szerepelt. Az eredmény azóta már ismert, a barát az barát… Skandallum.

Handó Tündét „nem fogja zavarni”, hogy Orbán barátja és a Fidesz képviselőjének a felesége, ráadásul épp azé az EU képviselőé, aki az új alkotmányt átverte az országon. Kit érdekel, hogy Handó Tündét mi nem zavar? Handó Tündét az kéne, hogy zavarja, hogy ez másokat zavar. Mondjuk engem biztosan, és rajtam kívül még talán sokakat. Sőt rajtuk kívül mindenkit. Micsoda nyilatkozat ez a nyitányban, ami saját magával foglalkozik, és úgy tesz, mintha lenne még legalább egy ilyen eset a demokratikus világban. Ez olyan, mintha Kádár azt mondta volna 56-ban, hogy őt nem zavarja Hruscsov barátsága. Kit érdekel, hogy őt mi zavarja és mi nem?! Ez teljes szereptévesztés. Illetve teljes rendszertévesztés.

Ezt csak azért tartottam kitérésre érdemesnek, mert két hét múlva már új feje lesz az összevont Magyar Nemzeti Banknak, és most még találgatni se hagynak időt a srácok, hogy ki ül Simor fejére. Azért nekem van egy tippem. Pontosabban három: Matolcsy, Járai vagy Fellegi.

Ne legyen igazam. Egyébként meg ha nem is lesz, sajnos az sem számít semmit. Az biztos, hogy oda is csak olyan bólogató János kerülhet, mint amilyenek az elmúlt másfél év alatt minden „független” intézmény élére kerültek.

A pártállam felépült. Nem maradt egyetlen területe a magyar ugarnak, ahol nem Orbán nyája legelészné a kopár szik sarját. Itt lenne az ideje népszavazásra vinni az új alkotmányt. Mégiscsak a nép élete. Talán lehet hozzá mindenkinek egy saját szava(zata).

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 
 • 1augustus2011december15.12:43ÚjVálasz

  A "bólogató Jánosok" országa lettünk,ahol csak egy akarat létezik!Aki nem fogadja el ezeket a játékszabályokat,nagyon gyorsan megkapja a "méltó jutalmát"!Az MNB elnökét eddig nem sikerült a sorba állítani,ezért meg kell tőle szabadulni bármilyen áron is.Egy ilyen törvény "jó" üzenet az IMF tárgyalások előtt.

   
 • 2bella2011december15.23:31ÚjVálasz

  Belefáradtunk a fülkeforradalomba és a körkörös szabadságharcba, enni szeretnénk egy kicsit, megpihenni, bevakolni a házat az új nagy háború golyónyomait eltütetendő. Nem vagyunk már kíváncsiak annak a legfőbb hadúrnak a szövegére, aki légkondicionált bunkerből vezényli a saját háborúját. Peace and love.
  Békét akar a nép, Viktor!

   
 • 3akovacs2011december16.16:17ÚjVálasz

  Orbán Viktor integet, amint elhúz a demokrácia és az európaiság vonata, amiről leszállították az országot.
  Nem akarok megint az orosz befolyási övezetben élni! Európát szeretem!

   

Hozzászólás

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.