Schiffer András rám írt Facebookon

Lehet Más a Politika és lehet máshogy beszélni róla. Tóth Tamás, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke egy piszoárba ragasztott matrica formájában találkozott először az LMP -vel, és a Debreslam oszlopos tagjaként gyakorta szedi rímekbe az ország aktuálpolitikai problémáit.
 
 

Schiffer András rám írt Facebookon

Lehet Más a Politika és lehet máshogy beszélni róla. Tóth Tamás, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke egy piszoárba ragasztott matrica formájában találkozott először az LMP -vel, és a Debreslam oszlopos tagjaként gyakorta szedi rímekbe az ország aktuálpolitikai problémáit.
 
 
 
 
 

Schiffer András rám írt Facebookon

Lehet Más a Politika és lehet máshogy beszélni róla. Tóth Tamás, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke egy piszoárba ragasztott matrica formájában találkozott először az LMP -vel, és a Debreslam oszlopos tagjaként gyakorta szedi rímekbe az ország aktuálpolitikai problémáit.

Menjünk vissza a kezdetekhez, mesélj kicsit a gyerekkorodról, mennyire volt jelentős a szüleid politikai hovatartozása?

Hajdúnánáson születtem, de Polgáron nőttem fel. Az édesapámat mindig foglalkoztatta a politika, már gyerekkoromban is az Uborka show-t néztem vele, amiben Torgyánt, Hornt és a többi akkor porondon lévő politikust parodizálták. Szerintem akarva akaratlanul azóta követem az aktuálpolitikai eseményeket.

Ma történelem szakos doktorandusz hallgató vagy, a történelmen keresztül lépett be a politika is az életedbe vagy ez a két dolog független egymástól?

A történelemhez is gyerekkoromban kerültem közel. Emlékszem, az Egyszer volt… rajzfilmsorozat történelmes évada volt a kedvencem. Így az, hogy a történelem szeretete vagy a politika iránti vonzalmam alakult-e ki hamarabb bennem, ez tipikusan a tyúk vagy a tojás esete. Ami a tanulmányaimat illeti, 2008-ban kerültem a Debreceni Egyetem történelem szakára, ahol most doktorandusz hallgató vagyok. Közben egy félévet Japánban töltöttem a Hirosaki Egyetemen.

A politika iránti érdeklődéseden belül miért az LMP felé határoztad el magad?

A tanulmányaim, és mint már említettem a családi hátterem kapcsán sok tekintetben megismertem a hagyományos bal- és jobboldali pártokat, így azt tudtam, hogy ezektől szeretném magam távoltartani. Ugyanakkor szerettem volna választani egy olyan pártot, amellyel azonosulni tudok. A Jobbik alakulása idején figyeltem az ő munkájukat is, de hamar egyértelművé vált számomra, hogy nem értek egyet azzal, amit képviselnek. Így evidens módon az LMP-t választottam, hiszen ez az a párt, ami értékszintézisen alapul, elhatárolja magát a rendszerpártoktól, a jobb- és a baloldaltól egyaránt. Egyszerre képvisel minden olyan értéket, mely számomra fontos és meg akarja haladni a ma is berögzült jobb-bal felosztást, ezért szavaztam rájuk már 2009-ben is, amikor először indultak választáson.

Beszéljünk most egy kicsit Tóth Tamás és az LMP történetről. Mikor, és hol találkoztál először a párttal?

Az első találkozás egy kicsit vicces módon történt. A Debreceni Egyetem földszinti mosdójában egy piszoárba ragasztott matricán láttam először az LMP feliratot. Nem tudom, hogy ki ragasztotta oda, de jól tette, mert emlékszem, még aznap rá is kerestem, hogy megnézzem hogyan is lehet más a politika. Nagyon szimpatikus dolgokat olvastam a honlapjukon, ezért aktivistaként kopogtató cédulákat is gyűjtöttem nekik. 2010-ben már gondolkodtam rajta, hogy belépek a pártba, de aztán valami mindig közbe szólt. Amikor már azt hittem, hogy nem lesz itt közös Tóth Tamás – LMP történet, akkor Schiffer András rám írt Facebookon, hogy nem lenne-e kedvem komolyabban foglalkozni a politikával, természetesen a párton belül. Ez volt az az időszak, amikor Japánban tanultam, és éppen azon gondolkodtam, hogy maradok még pár évet. Ez a megkeresés mégis arra az elhatározásra juttatott, hogy ha szükség lehet rám itthon is, és tehetek azért, hogy az ország egy jobb hely legyen, akkor nem kérdés, hogy haza jövök. Így nem sokkal később, 2016–ban csatlakoztam. Hamarosan elnökségi tag lettem, majd decemberben megválasztottak a párt Hajdú-Bihar megyei elnökének.

Hányan vagytok most a helyi csapatban?

Fontos tudni, hogy egy teljesen új szervezetről beszélünk. Az új csapat, amelyhez én is csatlakoztam, kevesebb mint egy éve él, nagyon minimális taglétszammal indultunk, egy számjegyű volt a tagok száma. Ma már bőven kétszámjegyű, kb. negyven- ötven főről beszélünk, és azt lehet mondani, hogy a csapat folyamatosan bővül.

Saját tapasztalatom, hogy a huszonéves korunkbeli fiatalok nagy része nem foglakozik a politikával. Nem érdekli őket és nem is tájékozódnak róla. Szerintem sokan azt sem tudják, hogy mi is van pontosan az LMP mögött. Hogyan lehet a fiatalabb réteget is megcélozni a politikai mondanivalóval?

A fiatalokat teljesen más kommunikációs fórumokon lehet elérni. Más az érdeklődési körük, és más problémákkal állnak szemben. Ott és úgy kell hozzájuk szólni, ahol és ahogyan a leginkább be tudják fogadni ezt az egyébként nem mindennapi mondanivalót. Slammerként szinte minden szövegemben politikai témákkal foglalkozom. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy érthető, érdekes, sőt szórakoztató módon kommunikáljunk a fiatalság felé.

Uborka - politikai saláta

A saját baráti köröd, hogy fogadta azt, hogy egy politikai párt tagja, majd helyi elnöke lettél? Van-e esetleg amiatt konfliktus?

A barátaim reakciója nagyon vegyes. Vannak, akik azóta inkább nem beszélnek velem, mert szinte elkerülhetetlen az, hogy ne adjunk hangot a nézetkülönbségeinknek. Ezzel ellentétben az is előfordult, hogy több barátom nem csak szimpatizáns lett, de már be is léptek, vagy a belépésen gondolkodnak.

Egy–egy debreceni kitelepülés, akár a Fórum elé, vagy az Árpád-térre, milyen eredményeket hoz? Mennyire érdeklődőek az emberek? Meghallgatnak benneteket, vagy inkább nagy ívben kerülik a zöld molinót?

Nagyon sok érdeklődő ember van, szinte mindenki megáll, akit megszólítunk. Beszélgetnek velünk, akár az aktuális politikai helyzetről, akár saját problémáikról. Debrecenen belül is nagy különbségek vannak. Az Árpád téren például sokkal nagyobb aktivitást tapasztalunk, mint a Fórum mellett. Nyilván ezt az is befolyásolja, hogy milyen az arra járó korosztály. A Fórum körül rengeteg a fiatal, és ahogy már beszéltünk róla, nem ők teszik ki az érdeklődők nagy százalékát. De ehhez hozza kell tennem azt is, hogy a többi párthoz képest mi elég jól állunk a fiatal szavazók számát illetően. Általában elmondható, hogy elsősorban azok keresnek minket, akiket a kormány cserbenhagyott, akiknek a leginkább segítségre van szükségük. Gondolok itt többek között a deviza hitelesekre, a közfoglalkoztatottakra, a gyári munkásokra, azokra, akik munkából és fizetésből élnek. Sokaktól leveleket is kapunk.

Hogy alakul ez a Hajdú-Bihar megyei kistelepüléseken? Mennyire érzékelsz nagy különbséget egy-egy falu, község között?

A kistelepülések között óriási különbségek vannak, Komádiban például viszonylag kicsi az érdeklődők aránya, míg Polgáron vagy Görbeházán nagyon sokan odajönnek hozzánk és beszélgetnek velünk. Ugyanúgy, mint Debrecenben, a kisebb községekben is a nehéz sorsú emberek keresnek meg bennünket elősorban.

Beszéljünk az eddig intézkedésekről, sikerekről mennyire vagy elégedett az eddig munkával?

Az eddigi sikereink közül mindenképpen ki kell emelnem a debreceni Erzsébet utcai, nagyon elhanyagolt, lepusztult játszótér ügyét. A lakók kerestek meg minket a problémával, és sikerült elérnünk, hogy az önkormányzat ígéretet tegyen a rendbe-tételére. Jelenleg egy nagyobb ügyön dolgozunk, amely egy egész települést érint. Egy várhatóan komoly visszhangot kiváltó ügyről van szó, amelyről most még nem beszélnék.

Mik a jövőbeni célok univerzálisan, és egyénileg egyaránt?

Helyi szinten az egyik legfontosabb cél az, hogy olyan közösségeket hozzunk létre a megyében, ahol különböző társadalmi rétegekhez tartozó emberek közösen tudnak dolgozni a saját környezetükért. Úgy gondolom, hogy a fenntartható Magyarország megteremtése a közösségeknél és a részvételnél kezdődik. Politikai céljaink közé tartozik, hogy minél több korábbi fideszes, valamint bizonytalan szavazót nyerjünk meg magunknak. Olyan eredményt szeretnénk elérni a 2018-as választásokon, amely alapján a Hajdú-Bihar megyeiek számára világosan látszik: komolyan vehető alternatíva vagyunk. Nekem az egyik személyes célom az is, hogy olyan helyi politikusokat adhassunk az országnak, akikre mindenki büszke lehet, és sok Hajdú-Bihar megyei ember azt tudja mondani, hogy „az én földim az, aki ezt vagy azt tette az országért.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.