Jogerősen védett lett a Golgota

Debrecen – Hogy lehull-e a bársonylepel a nagyszerű műalkotás elől, még vita tárgya (lehet).
 
 

Jogerősen védett lett a Golgota

Debrecen – Hogy lehull-e a bársonylepel a nagyszerű műalkotás elől, még vita tárgya (lehet).
 
 
 
 
 

Jogerősen védett lett a Golgota

Debrecen – Hogy lehull-e a bársonylepel a nagyszerű műalkotás elől, még vita tárgya (lehet).

Másodfokon is megállapították Munkácsy Mihály Golgota című festményének védettségét – tudta meg a Magyar Idők. A lap azt írta, szakemberek szerint a jogerős döntés után nagy viták várhatók arról, hogy le kell-e leplezni a Déri Múzeumban bársonnyal letakarva őrzött Golgotát.

Merthogy most egy bordó bársonyfüggöny lóg a műalkotás előtt, eltakarva azt a múzeumi látogatók szeme elől. Ezt a döntést a tulajdonos Pákh Imre hozta meg, miután meghiúsult az üzlet közte és a magyar állam között. Mint többször beszámoltunk róla, a történteket az előzte meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank által ajánlott, 6 millió dolláros ár nem felelt meg az amerikai-magyar üzletembernek, mivel volt 10 milliós ajánlata is. Pákh akkor úgy vélte továbbá, hogy az állam által kezdeményezett védetté nyilvánítás ellenkezik a hazai és nemzetközi jogszabályokkal, ezért – ígérte – nem hagyja annyiban, jogi lépéseket tesz.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a tavaly november 20-i, elsőfokú döntésében vette fel a védett műalkotások listájára a trilógia darabját, amit Pákh tehát megfellebbezett. Most viszont jogerősen is védetté nyilvánították a művet, ami a Magyar Idők szerint azt jelenti, hogy a festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból, de még a Déri Múzeumból is. Az állam ugyanakkor élhet elővásárlási jogával. A legfontosabb következmény azonban az, hogy a műtárgyfelügyeleti iroda időnként ellenőrizheti a műkincset, illetve a tulajdonosnak hozzáférhetővé kell tennie azt kutatási, kiállítási célokra. Azt egyelőre nem tudni, hogy törvényi kötelessége-e a tulajdonosnak leleplezni s a nyilvánosság számára láthatóvá tenni a képet. Az MNB továbbra is a köztudott, hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat adná a Golgotáért.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a vagy.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.